Jedliście ciasteczka "Makaroniki Laduree"?
Jak nie to jest czego żałować,,,hehehe
Restauracja o tej nazwie jest w Paryżu. Ale otworzyli też sklep na Manhatanie w Nowym Jorku. Codziennie z Paryża przylatują świeże ciasteczka. Sprzedają na sztuki, zapakowane w kartoniki, jak widać na zdjęciu.
Darek, u którego gościłem w Nowym Jorku, kupił dla żony i miałem okazję też spróbować. Są boskie,,ale też bardzo drogie. Jedno chyba coś w okolicach 3 USD,,,hehehe
Ciasteczka pakowane są do kartoników, przewiązane wstążeczką, a całość zapakowane jeszcze do eleganckiej papierowej torby. To ta zielona na zdjęciu.
dodane na fotoforum:
akrek1 2012-12-06
Wygladają przeapetycznie... ale mimo wszystko bardziej słabość mam do dobrych trunków.... wesołego dnia
basiah 2012-12-06
Wygladają naprawde przepysznie..I tak ladnie zapakowane..mozna w podroz zabrac.. pozdrawiam cieplo :)
violinka 2012-12-06
kto bywa w eleganckim świecie to bywa i ciasteczka pysznie wyglądające zajada tylko pozazdrościć pozdro szefunciu
akrek1 2012-12-06
Czyli trzeba najpierw długo patrzeć i zjeść jak opadną emocje zwiazane z ceną....kosmiczną....ciekawe co za nadzienie.......
viktori 2012-12-06
Słyszałam o nich ale nie smakowałam jeszcze...
Popołudniowe pozdrowienia ślę :)
frykasy 2012-12-06
Uwielbiam makaroniki, ale tych francuskich nie jadłam, ale w Krakowie w jednej cukierni też robią wyborne makaroniki migdałowe i orzechowe po odgryzieniu kawałeczka w ustach się rozpływają:))))
cypryjka 2012-12-06
chryste panie............. tyle kasy za makaroniki........ choc uwielbiam nie powiem,
funiak 2012-12-06
tym bogaczom to dobrze ...ciasteczko zjadaja i nic nie tyla:))))zartuje ....zaraz wyszukam namiary na sklep...:)))
rewia1 2012-12-06
Krasnale i elfy
Gotowe stoją,
Już worek pełny na saniach czeka,
Czemu Mikołaj drapie się w głowę?
Co go tak martwi i na co czeka?
A on tak liczy w głowie
I mierzy
Czy brzuch mu się zmieści
W komina wieży!
Więc jeśli znajdziesz prezent na dachu,
Znaczy że wąski masz komin mój brachu!
DUŻO PREZENTÓW I WSPANIAŁEGO WIECZORU ....
oliwkaa 2012-12-06
Moja corka ciągle mi truje ,że mam je upiec ale nie mam odwagi ....a sa rzeczywiście śliczne ...
achach5 2012-12-06
A ja miałam przyjemność zatopić w nich zęby !
Koleżanka przywiozła mi ,właśnie ,
z samego Nowego Jorku:) Sama też nie kupiła tylko...
dostała w prezencie! ale od ust sobie odjęła :)
Owszem, są niczego sobie,
ale ja, ostatnio, odkryłam "Sasanki" z Lidla...
Taniocha, a jak smakują ;) Pozdrawiam :))
magdul 2012-12-06
Dla czyjej zony kolega kupił swojej czy Twojej ? Bo wiesz przez żołądek do serca...:)))
Przyjemnego mikołajkowego wieczorku i dużo bogatych prezentów;)))
Pozdrawiam cieplutko;)
slav43 2012-12-06
Macaroons. Bardzo apetyczne ale ja ze słodyczy najbardziej lubię korniszony.:)))
marik54 2012-12-06
...uwielbiam słodycze...a Ty kusisz takimi smakołykami...!!! Pozdrawiam Sławku...
myszka2 2012-12-06
Wyglądają ciasteczka przepysznie jeszcze ich nie smakowałam:-)
Witam serdecznie i życze miłego wieczoru. Pozdrawiam cieplutko
wiola88 2012-12-06
Wyglądają przepysznie
Pozdrawiam Mikołajkowo ;-)
krychan 2012-12-06
Wygladaja bardzo apetycznie...
rozpieszczasz ....koktajle ,super jedzonko a teraz jeszce takie rarytasy z dalekiego swiata...:)
Dziekuje:):):)
danka1 2012-12-06
To ja już zaczynam żałować.
magdabo 2012-12-06
Delicje ... mniam !
latifa 2012-12-06
Cieplutko pozdrawiam w mikołajkowy wieczór ;)
re: nie wiedziałam, poprawię się. A wodne gdzieś mam i kiedyś wkleję je dla Ciebie. Specjalnie . ;)
aniakov 2012-12-07
Wygladaj bardzo smakowicie, takich jeszcze tu nie widzialam i nie jadlam. Pozdrawiam.
jedidia 2012-12-07
Mmmmmmmmmmmmmm. Nie kuś, błagam! Zjadłabym nie jedno takie ciasteczko. :)
krysty 2012-12-07
Makaroniki to najbardziej znany wypiek Laduree. A wszystko zaczęło się od Pierre Desfontaines, dalekiego kuzyna Ernesta Ladurée, który na początku XX wieku wpadł na pomysł połączenia dwóch bezików i wypełnienia ich kremem. Sposób ich przygotowywania nie zmienił się od tamtej pory, a ich smak jest naprawdę niezwykły.
Te małe, okrągłe ciasteczka, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, są pieczone w cukierni każdego ranka. Co jakiś czas, cukiernicy z Laduree, a pracuje ich w cukierni aż 45, przygotowują nowy smak.
Po przełożeniu kremem, makaroniki przez 2 dni są zostawiane po to, by ciasteczko nabrało odpowiedniego smaku i chrupkości.
Są sprzedawane w dwóch wielkosciach: mini-macaron (zwany 'gerbet') i duży macaron.
funiak 2012-12-07
twoj kadr ...zachecil mnie do poszukania przepisu w necie....i kto wie moze zaryzykuje wykonanie....a przynajmniej mam respekt dla ceny...maka migdalowa:)))
bykck 2012-12-08
ALE PYSZNIUTKO WYGLADAJA TE CIASTECZKA,Z NADZIENIEM...MNIAM...DO KAWCI Z RANA JAK ZNALAZŁ..
alasu 2012-12-08
Nie ma co żałować 3 dolców jeżeli tak pysznie wyglądają ,nie mówiąc już o rozkoszy dla podniebienia.,
ruda51 2012-12-09
..ja nie żałuję...nie jadam słodkości..;)
lapina 2012-12-14
tak są pyszne ,kupuję je zawsze na lotnisku Paris Charles de Gaulle tam jest właśnie sklepik "Laduree" ciastka macarons :)
pysia44 2012-12-16
Macarons :) Miałam okazję spróbować pyszne są lecz jak dla mnie zbyt słodkie :))
Pozdrawiam Szefa Kuchni :)
malgo24 2013-03-27
Proszę się nie śmiać ale nie znam tego ...... Garnek jednak uczy :)