Gruby stek z kością i pieczonymi ziemniakami. Bajeczny sos wiśniowy. Dodatki:pieczarki,ogórek małosolny, kalafior. Smacznego.
Żona wyjechała odpocząć ode mnie.
Ja pracy za wiele nie mam, bo tylko dorywcza, to sobie gotuję różne takie.
Są pytania o ten sos.
Do soków jakie zostały po pieczeniu mięsa dodałem cebulkę, czosnek. Dusiło się to na patelni do miękkości. Dodałem troszkę octu balsamicznego, czerwonego wytrawnego wina, kilka kulek masła obtoczonego w mące dla zagęszczenia. Gdy sos się zredukował, przetarłem przez sito, dodałem wiśnie i jeszcze troszkę podusiłem. W trakcie robienia, doprawiasz sos przyprawami, pieprz, sól, jeżeli jest potrzeba zredukowania kwasowości, odrobina cukru. Troszkę pracy jest,,ale sos jest wyborny. Gwarantuję.
dodane na fotoforum:
ankam 2012-07-24
Bardzo apetycznie z tymi wisienkami!... po prostu się rozpieszczasz:)))
Miłego popołudnia:))
gracha1 2012-07-24
Podoba mi się jak sobie gotujesz Szefie. Gdybym ja tak umiała ... Pozdrawiam, miłego dnia życzę.
jolak54 2012-07-24
No tak żona wyjechała to w domu samowolka i dogadzanie sobie........życzę Ci miłego wtorkowego popołudnia ze słoneczkiem......:)))
violinka 2012-07-24
Ty to sobie dogadzasz mniammmmmmmmmm
magdabo 2012-07-24
Starych nie ma chata wolna oj będzie bal ... pozdrawiam !
achach5 2012-07-24
ja bym od takiej kuchni nigdzie nie "odjechała" ...;))
Pozdrawiam ciebie i żonę :)
hania44 2012-07-24
Coś pysznego! :):):) Uwielbiam wiśnie! :) Teraz jadę do pracy ale po powrocie skosztuje Twojego królewskiego dania! :) Życzę miłego popołudnia! :)
kenamte 2012-07-24
Dawno Cię nie odwiedzałam-bo remonta-ale odwiedzając Cię ,NARESZCIE ,gorzej nie mogłam trafić i chyba domyślasz się dlaczego bo kiedyś o tym pisałam,w związku z powyższym,mocno pozdrawiając,idę zażyć Ranigast :)
A tak na poważnie , to życzę kolejnych,super fantazji kulinarnych i nie tylko .......
jaworr 2012-07-24
Dogadzasz sobie ... podziwiam za wytrwałość..!
Samotnym to zazwyczaj się nie chce, jedynie popisowo dla gości...:))
halka 2012-07-24
Wygląda rewelacyjnie.... przy tutejszym upale nie bardzo mam ochotę na mięsko...a może wycyganię przepis na jakiś coctail z dużą ilością lodu????
Pozdrawiam serdecznie.
terche 2012-07-24
Pyszniutko to wygląda... miło pozdrawiam :))
margo01 2012-07-24
Od samego patrzenia ślinka leci a co dopiero spróbować tych pyszności..pozdrawiam serdecznie:))
anulek2 2012-07-24
noooo...to dawaj to na mój stół hihi
hania44 2012-07-24
Jestem! :) Przyjrzałam się dokładnie - potrawa godna przyrządzenia choć sos bardzo pracochłonny i dużo składników których ...podoba mi się sposób krojenia przez Ciebie pieczarek - bardzo apetyczny! Ja kroję inaczej ale teraz będę kroić tak jak Ty! :)
Już niedługo - za trzy dni - zabieram się do pracy w kuchni!
Życzę miłego wieczoru! :)
boga1 2012-07-24
Odważny jesteś w swoich pomysłach. Ja byłabym pełna obaw podajac sos wiśniowy z ogórkiem małosolnym. Ale właśnie dlatego Ty jesteś mistrzem a ja beztalenciem kulinarnym.
iza57 2012-07-24
Jak zwykle apetyczne danie...Spokojnej nocki...Dobranoc:)
alkaa 2012-07-24
rewelacja...mnie taki sos podchodzi...lubię owocową nutkę w mięsnych potrawach-pochwalę się ,a co! mój dzisiejszy sos do mielonego zasmakował biesiadnikom :smak spod mięsa+suszona śliwka +pomidor+trochę świeżej papryki-podduszone, przetarte, doprawione...i niebo w gębie-mielone zostawiłam ,zajadalam się pyrami(jak to u nas) z tym sosem...
bykck 2012-07-25
MNIAM, SAME PYSZNOSC NA OBIADEK BYŁO..PIEKNIE ZROBIONE I SLICZNIE PODANE..AZ KOLOROWO NA TYM TALERZU..PIEKNIE SŁAWECZKU ZROBIŁES OBIADEK..
liiliii 2012-07-26
Pyszności.....jestem pod wrażeniem:)
jagodaa 2012-07-30
Jak mówiłam tak zrobiłam, a zrobiłam filety marynowane w miodzie i madras-curry paste, na tej bazie wiśnie,to tak w skrócie.
re-we-la-cja!!!!
frykasy 2012-07-31
z pewnością sos jest wyborny, bardzo lubię połączenie mięsa z wyrazistymi owocami, ale takie dania jadam tylko w restauracji, sama nie mam odwagi na takie eksperymenty, ale pewnie się odważę. Sałata z ananasem rodzinie smakowała:)), a to dobry początek, pozdrawiam, kicię masz śliczna....