Pytacie mnie o propozycje świąteczne,,,
Sądzę, że to danie może być taką propozycją, która urozmaici Wasz Wielkanocny stół.
Tarta z cebulą, twarogiem, wędzonym kurczakiem, szpinakiem i jajkami.
W smaku wyborna, będziecie zachwyceni.Gorąco Polecam. Smacznego.
Potrawa była improwizowana, ale opiszę jak robiłem.
Foremkę do tarty wysmaruj masłem. Wyłóż ciasto kruche lub francuskie, zostaw kilka pasków do dekoracji. Ciasto ponakuwaj i włóż do rozgrzanego piekarnika, piec ,aż się zarumieni. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj twarogu, dużą łyżkę śmietany i wędzonego kurczaka, na samym końcu szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełóż masę na upieczone ciasto w foremce, zrób dołki w które wbijesz 4 jaja. Udekoruj paskami ciasta, posyp posiekanym szczypiorkiem i ponownie zapiec w piekarniku. Jest naprawdę wyborna.
dodane na fotoforum:
ankam 2012-04-02
Świetna propozycja i smakuje zapewne wybornie! Pozdrawiam, życzę dobrego Wielkiego Tygodnia:))
anulek2 2012-04-02
a czy ja tam widze jeszcze jajka?...pysznie wygląda
kot54 2012-04-02
Jak dla mnie...PYCHOTA...zjadłeś już wszystko...mniam *;*
anulek2 2012-04-02
hahaha noo...a wcześniej czytałam u mówię,a o jajkach zapomniał hihi
kot54 2012-04-02
re; Smacznego życzę (*;*)
versoo 2012-04-02
przemawia do mnie:)))i pewnie sie skusze ....szkoda ze nie moge już spróbować.....:)pozdrawiam cieplutko!!!
saveri0 2012-04-02
jestem po pracy i się częstuję ,,,dziękuję,,,bardzo smaczne:))
karaak 2012-04-02
re;wykopałem i naczynia srebrne i złote były,,,,,,,,,hi hi dziękuję za powitanie .
karaak 2012-04-02
re;nie to na PKP po zaborze Pruskim ............
beaa68 2012-04-02
mmm apetycznie wygląda
darekb 2012-04-02
Donna weter:)
krynia2 2012-04-02
Warto pomysleć, bo pomysł na urozmaicenie menu świątecznego wspaniały..........pozdrawiam.
wosiek 2012-04-02
wlasnie wrocilismy z silowni,tacy glodni......a tutaj takie pysznosci......a my nie mozemy...;(
pozdrawiamy:))
lejdis 2012-04-02
Fajne i daje dużą swobode przy doborze składników
ar2rek 2012-04-03
Na zachętę rzucę w Ciebie taką oto informacją:w latach 80 tych kiedy pracowałem w muzeum co kilka tygodni pewna babina z nieodległej wsi przynosiła do nas zawinięte w chustkę rzymskie denary,które jej chłop wyorał na polu.Babuleńka pochodziła z okolic Żółkiewki,a muzeum odkupiło od niej w ciągu ponad roku cały ten skarb,było tego ponad sto monet zakopanych w glinianym naczyniu w tym tzw.denar Trajana:)))Mój dyrektor był wielkim znawcą monet,muzeum dzięki niemu ma ich ogromny zbiór.Spij dobrze,Sławku:)
ar2rek 2012-04-03
No i w/w Żółkiewka/miasteczko hetmana Żółkiewskiego leży oddalone od Ciebie bardziej niż Malmo'e:))),a denary pochodziły z 102-110 r n.e...:))))
vaessen 2012-04-03
re: dziś mam taki nastrój :/
vaessen 2012-04-03
Smacznie wygląda :)
vaessen 2012-04-03
Dziś o bardziej normalnej porze, idę zaatakować przyrodę mam nadzieję, że chociaż parę zdjęć wyjdzie fajnych :P
Pozdrawiam .. kolorowych :P
funiak 2012-04-03
przepis wydrukowany....gotowy do akcji...dziekuje:)))
danwi66 2012-04-03
ciekawy przepisik:)...może się skuszę za tydzień:)
boga1 2012-04-04
dziekuje. Jestem pewna, ze bedzie to wyborne danie. Jeszcze nigdy nie zawiodly mnie twoje przepisy.
versoo 2012-04-04
mogę Ci napisać że właśnie dzisiaj zrobiłam tą tarte i zajadaliśmy sie nią .....jest INNA ale i bardzo smaczna:)))dziękuje za przepis i pozdrawiam SZEFA!!!!
halka 2012-04-04
wypróbuję....a tymczasem życzę Ci ciepłych, pełnych radosnej nadziei świąt Zmartwychwstania Pańskiego,
a także kolorowych spotkań z budzącą się do życia przyrodą.