Francuskie koszyczki.
Zawartość koszyczków może być różna. Na zdjęciu są z krewetkami, szynką i wegetariański, czyli warzywny. Ale możesz zrobić z czym tylko masz w lodówce i zaskoczyć swoich proszonych lub niespodziewanych gości. Hehehe.
(łosoś, tuńczyk, makrela, bekon, mięso mielone ... itp)
Bazą jest jajko, zmieszane z gęstą śmietaną, i startym na grubym oczku żółtym serze. Mieszasz to wszystko , przyprawiasz pieprzem i solą i wlewasz do naczynia do zapiekania, w którym wcześniej trzeba położyć kwadratowy kawałek ciasta francuskiego.
Proporcji nie podaję, bo nie wiem ile chcesz zrobić koszyczków. Musi masy starczyć na ich napełnienie. Na wlaną masę wkładasz tematycznie składniki i uzupełniasz składnikami uniwersalnymi.( jakie chcesz) Może być: kukurydza, mini pomidorki,groszek, oliwki, papryka, brokuł, pieczarki,szpinak, itp.... Ja na wierzch podrobiłem jeszcze niebieski ser pleśniowy, np rokpol.
Wszystko zapiekaj w piekarniku w temp. 180-200C przez ok 20 minut. Ciasto musi się zarumienić. Po upieczeniu udekoruj koperkiem i pietruszką. Przypraw ponownie grubo, świeżo zmielonym pieprzem.
Rada: Kwadraty z ciasta muszą być dużo większe niż naczynia. Nie dociskaj ich do dna. W trakcie pieczenie same opadną.
dodane na fotoforum:
wosiek 2012-02-28
rewelacja,jestem zachwycona i ciagle nie rozumiem DLACZEGO marnujesz taki talet,podzielilbys sie talentem z ludem pospolitym;)))
pozdrawiamy cieplo:))
ewulka1 2012-02-28
Ostatnio robiłam na męża urodziny z mięsem mielonymi pieczarkami.....osiemnaście sztuk poszło w mig....:)))
Wspaniała sprawa.....:))
bronia 2012-02-28
Ja też robię takie koszyczki tylko z mięsem mielonym i pieczarkami,a nazywam je paszteciki " Tulipany"są przepyszne.:)Ostatnio robiłam z łososiem i też były dobre,ze szpinakiem też.:)Myślę,że Twoje również smakują wybornie.:)))
monieq 2012-02-28
ciasto francuskie mam zawsze w zamrażalce, to świetna baza do różnych dań, dziękuję za ten pomysł
funia77 2012-02-28
W głowę zachodzę:skąd Ty bierzesz takie przepisy - z głowy???? Nie idzie uwierzyć!!!! Z samego przepisu wiem że "paluchi lizac"!!!!
arusia2 2012-02-28
Witaj Sławku, dawno u Ciebie nie byłam bo mnie bierze.....coś jak widzę te Twoje pyszne Arcydzieła i nie mogę ich spróbować :((( A czy można zamówić na telefon ????? Dużo uśmiechu przesyłam :)))
monik 2012-02-28
no bez przesady..to są skóreczki maleńkie, nie skóry nieobrane.....nie są gorzkie.....
monik 2012-02-28
oj lubię takie.....nie będę się bawiła w skrobanie mandarynki do cna aby nie było białego......
ankam 2012-02-28
Jestem zmotywowana do wypróbowanie tego specjału! Pięknie wyglada i z pewnością smakuje! Pozdrawiam:))
berblak 2012-02-28
Mmmniam. Dobry pomysł na wyczyszczenie lodówki z resztek.
Prezentuje się bardzo smakowicie.
saveri0 2012-02-28
częstuję się:)))udanego i wesołego wieczorku :))pozdrawiam serdecznie i miło Sławek:)))
yasume 2012-02-28
Mmmm pychotka...wpraszam się do Ciebie na to menu :))
violinka 2012-02-28
świetna propozycjaaaaaaa pysznie pozdrawiam
katka12 2012-02-28
mnie smakowałby wegetariański !
kazia53 2012-02-28
Ale pysznosci i jak pieknie pokazane! Narobiłes mi apetytu :-) Miłego wieczoru :-)
mada31 2012-02-29
pysznosci! ale z ciebie artysta Slawku! nawet we Francji tak pieknych nie jadlam; pozdrawiam serdecznie
sceller 2012-02-29
Świetna sprawa... czyli cały śmietnik z lodówki można włożyć do koszyczka, ekstra...podoba mi się :))
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :))
ankaaa 2012-02-29
Nie dość, że wygląda świetnie to pewnie jeszcze tak smakuje... Miłego dnia Sławku :))
magdabo 2012-02-29
Te koszyczki wyglądają wspaniale ... pozdrawiam cieplutko !
aniakov 2012-03-03
Troche mnie tu nie bylo i mnie ominely takie przysmaki. Tutaj prawie noc a Ty mi tu smaki robisz ;) Pozdrawiam.
majowa 2012-06-15
przeglądam te fotofora i nie wiem czemu ale dania podane przez Pana.. poznaję od razu.