Pieczony Camembert z czosnkiem i sosem miodowo-musztardowym.
Bardzo proszę zrób i podziel się wrażeniami.
Wydając 5 złoty oczarujecie swoich gości. Mała przekąska między posiłkami lub przystawka do Twojej kolacji.
Jeżeli jest więcej gości kup duży Camembert. Dla czterech osób wystarczy mały. Zrób w serku niewielkie otworki nożem i wciśnij w nie pokrojony w płatki czosnek. Posmaruj go sosem miodowo musztardowym (miód, musztarda, oliwa z oliwek w równych proporcjach).Jak będzie za gęsty dolej troszkę więcej oliwy. Wstaw go do rozgrzanego piekarnika na ok 10-12 minut. Najlepiej sprawdzić, musi się rozpływać i smarować jak masło. Podawaj z grzankami i sałatką z rukoli. Podaj na jednym dużym talerzu, a goście niech smarują sobie grzanki sami. Danie musisz podać szybko, po wyjęciu z piekarnika i niezwłocznie musi byś zjedzone, żeby ser nie zdążył zastygnąć. Grzanki możesz zrobić w piekarniku razem z serem, ale UWAGA, potrzebują mniej czasu, dołóż je do piekarnika w połowie pieczenia sera.
Grzanki smaruj serem, nakładając na wierzch troszkę rukoli. Jestem pewny,że efekt dla Twoich gości będzie zaskakujący. Ja użyłem neutralnego Camembert, nie lubię ani owczego, ani koziego.Lepiej nie ryzykować, można nie trafić w gusta i cała przystawka straci swój blask.Smacznego.
Nie dosyć,że nie kopię w polu, to jeszcze gotuję więcej niż trzeba,,na wiosnę będę kwadratowy,,,hehehe
dodane na fotoforum:
siestala 2012-02-16
mniam! zlituj się Mistrzu, jam na diecie! i to akurat dziś jak cały pączki jedzący świat zajada się słodkościami myślałam naiwnie, że mnie nic nie ruszy, bo bez ciast i ciastek jest mi wyśmienicie, a tu taka dywersja! i jeszcze tak sie roztopił!!! prawie jak moje dzisiejsze postanowienia poprawy...
anulek2 2012-02-16
Powiem tak....nie jadam tego sera...ale zrobię i podzielę się wrazeniami!!...a raczej mąż bo to dla niego będzie
menka 2012-02-16
albo okrąglutki:) będziesz toczył się jak piłka;)
a przystawka i owszem... godna polecenia :)
menka 2012-02-16
re: wykop sobie na polu:))) trzeba być oszczędnym :)))
sceller 2012-02-16
Twoja przystawka na pewno smaczna....kiedyś skorzystam z przepisu...dziękuję :)
Ale teraz chyba nie kopiesz, przecież śnieg zasypał skarby...będą cenniejsze i radość większa :)
I nie uwierzę, że będziesz kwadratowy...zdążysz spalić kalorie i to sposobem sobie znanym :P
actuate 2012-02-16
Takie teksty to do swojej żony!
kot54 2012-02-16
Lubię bardzo ten ser i często jem...
fanrats 2012-02-16
Lubię francuskie camemberty pod każdą postacią. W Polsce też już produkują, ale pod gust "przeciętnego" Polaka, czyli pozbawione charakterystycznego zapaszku. Ciekawe jak oni to robią :) :)
nieufam 2012-02-16
a nie poszukałeś to wkleję ,ale ojciec mnie zablokuje .i du.. .daj znać .informacja OK ../Litości/a co do tatara to Gessler mówiła jak ty /łapiesz.
tczew54 2012-02-16
Wyśmienity przepis. Dzięki Sławku. Ja dość często robię Camembert w jajku i bułce tartej obtoczony, ale tym razem mniej roboty...
Pozdrawiam.
anula50 2012-02-16
Nareszcie coś dla mnie, szybko i to co luuuubię, dziękuję. Wypróbuję przy okazji, np urodzin, bo nie mogę zjeść sama tyle sera.
maria57 2012-02-16
oj, a co ja mam powiedzieć???
ale i tak wolę, żebyś gotował niż kopał
po prostu ciekawsze
pozdrawiam serdecznie Mistrza
violinka 2012-02-16
smakowicie wygląda muszę spróbować pozdrawiam serdecznie
krynia2 2012-02-16
My mamy za to wielka wyżerkę...........a spróbować nie zaszkodzi nowego smaku...........dzieki i miłego wieczoru zycze.
Wiosną,kiedy lody puszczą schudniesz przy łopacie............
kari1 2012-02-16
gdzie jest mój kucharczyk????
basik1 2012-02-16
ha! często to robię! to moje ulubione danie / jarosz/ zamiast rukoli,podaję sałatę lodową...pycha!
Miłej nocy Sławku:)
wosiek 2012-02-16
ok,ale gdzie paczki?
ja dalej opowiadam sie za ksiazka,pierwsza kupie i znajomym polece:))
pozdrawiamy:))
kot54 2012-02-16
Szefie jak widzę to dużo deklaruje że zrobią....
ja dzisiaj zrobiłam śledziową przekąskę...ale mi cholera
nie wyszła taka ładna jak u Ciebie....chorera....
magdabo 2012-02-17
Smacznie wygląda , muszę spróbować zrobić , dzięki za przepis !
dobranoc !
niusia1 2012-02-17
re: a czego tu będziesz szukał? aaaaa! pewnie twoich skarbów- a no taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak można,można!
niusia1 2012-02-17
pyszny przepis,ale i szybciej i taniej- jak na 4 os.kupuję 20 dkg salami,kroję na plastry,panieruję w jajku i tartej bułce - chwila moment obsmażam na masełku,polać dekoracyjnie keczupem- i gotowe
granyz 2012-02-17
zrobię w sobotę , bo zaprosiłam znajomych i chcę czymś -małym co nie co - zabłysnąć, pozdrawiam
niusia1 2012-02-17
re: haha! niedowiarku! no w tej skromnej galerii nie mam,ale jak przygotuję to wstawię fotkę;
nieufam 2012-02-17
re;i faktycznie to było wzgórze straceńców w średniowieczu obecnie stoją trzy wiatraki było ich sześć ,ale już zabytek .W Lesznie mamy dwa jeden w ruinie a Antoni ja pamiętam śrutował zborze w latach 80/XX w.kończę bo wierszyk powstanie L 46.
niusia1 2012-02-17
szefuniu- camembert kupiłam i jutro sobie zrobie a na twoje życzenie salami gotowe- to nic takiego,wykwintego jak wszystko u ciebie- ale pychotka- jeść podobnie jak "twój"- gorący najlepiej
dorciad 2012-02-17
osobiscie tego typu sera nie lubię......ale nie powiem na foci wygląda apetycznie...
gotujmy 2012-02-17
mmm jak pieknie wypływa ...
pompon 2012-02-17
wygląda bardzo apetycznie,chyba wypróbuję:)
ar2rek 2012-02-17
Witaj majsterkowiczu kuchenny i arcymistrzu fotografii gastronomicznej.
Obiecałem i wykonałem.
Serek jest wspaniały,dużo tu zaskoczeń.Pierwsze to:ser topiony,tężejący z każdą minutą,ale wcześniej pięknie aksamitny,lejący[wymyśliłem,że rozkroję go na krzyż,otworzę i będę łyżeczką wybierał "lawę serową"ze środka];drugie:delikatny smak pleśni z delikatnym i /?/miłym smakiem czosnku z dodatkiem leciutko ostrego miodu/REWELACJA/w tym wszystkim orzechowa rukola.SUPER!!
Dzięki.Zabawa była doskonała,choć trochę kaloryczna-ale po tłustym czwartku-tłusty piątek:)Pozdrawiam.
POLECAM WSZYSTKIM!!!
funiak 2012-02-18
nic sie nie martw ...idzie ocieplenie...gotuj to i my cos w tej "wykopkowej"przerwie skorzystamy:)))
agus63 2012-02-18
W związku z Twoją propozycją... właśnie mi do głowy przyszło, że jutro specjalnie, w celu wypróbowania, zaproszę gości... Dzięki za pomysł!
rybka10 2012-02-22
Jesteś świetny:) łykam Cięw całości, bez obierania ze skórki:) hi, hi :))) Pozdrawiam
beatar 2012-02-26
to ja idę na wyżerkę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gabi99 2012-02-26
właśnie zrobiłam i zjadłam,pyyyyycha oj napewno powtórzę nie raz
wosiek 2012-02-28
hihi,ciesze sie z Toba nie mieszkam bo bylabym szersza niz wyzsza,co byloby okropne bo mam 178cm.wzrostu;))
pozdrawiamy:))
wosiek 2012-03-07
robilam,wyszlo super,sos rewelacyjnie komponuje z serem,dzieki wielkie:))
pozdrawiamy cieplusio z pelnym brzusio:))
anulek2 2012-03-08
w sobote zrobie to cudo...dla gosci hehe...i pochwale sie czy smakowało