Szef kuchni serwuje,,,

Szef kuchni serwuje,,,

Dzisiejsza zupka z prawdziwych pomidorów.
Pamiętam zupę pomidorową z lat dzieciństwa, była pyszna, ale inna niż ta. Bardzo bym chciał, żeby ktoś taką zrobił i podzielił się ze mną wrażeniami. Poznasz nowy smak zupy pomidorowej.

Sparz kilka pomidorów i ściągnij z nich skórkę. Na patelni podduś cebulkę i kilka ząbków czosnku. Dodaj pomidory, dodaj jeszcze pomidory z puszki.(tak ze 2-3 puszki) Smaż wszystko na patelni, dosyp bazylii i majeranku, sól, pieprz.
Równocześnie z patelnią zrób bulion w osobnym garnku, kawałek mięska warzywka, przyprawy,liść, ziele itp...
Jak wszystko na patelni jest mięciutkie zmiksuj w mikserze. Zupa będzie za gęsta, więc dodaj troszkę bulionu. Możesz też dodać ugotowane warzywka z bulionu; marchewka, seler, pietrucha, ale nie za dużo żeby nie zatracić smak pomidora. Dla podkreślenia aromatu dodaj dużą łyżkę przecieru pomidorowego. Podawaj ze świeżą bazylią i kleksami śmietanki. Obiecuję nowy smak pomidorowej. Zrób i podziel się proszę wrażeniami. Smacznego.

dodane na fotoforum:

kot54

kot54 2012-02-11

ja też pamiętam i czasem wychodzi mi taka jak mam
dobre pomidory (latem ) Jak masz jakiś przepis to podaj Proszę :)

atiseti

atiseti 2012-02-11

hahahaha ..... ja jadam tylko pyszną pomidorówkę z własnych pomiodorków dojrzewających w gruncie .... zawsze na rosole i zawsze miksuję pomidorki z częścią warzyw więc wychodzi aromatyczny krem !!!!
przyprawy daję takie same tylko bez majeranku ale za to z lubczykiem :))))
a na zimę zamykam moje wspaniałe pomidory w słoikach więc pomidorówkę z "dzieciństwa" mamy cały rok :))))

anulek2

anulek2 2012-02-11

z daleka myślałam ze to budyń hihi....

kot54

kot54 2012-02-11

re; Szefie z mężem moim gotujemy ...on więcej
bo lubi gotować i dobrze zjeść takie normalne jadło...

krynia2

krynia2 2012-02-11

Jeżeli ugotuje wg Twojego przepisu to sie podziele wrażeniami smakowymi.......gotuje zupe pomidorowa z przecierów własnej roboty........rodzina sie zajada i zupa smakuje jak ze świeżych.
Gotuje najpierw wywar z mięska i warzyw potem dodaję przecier /własny/ ,doprawiam do smaku i chwilę gotuje.
Podaje z makaronem lub kluskami lanymi ,doprawiam smietaną a na koniec posypuje natka pietruszki.

newra

newra 2012-02-11

ojjj zrobię:))

lejdis

lejdis 2012-02-11

lubię konkretny smak,a tak mi się zdaje,że zupka właśnie taki będzie miała :)

flona

flona 2012-02-11

PYSZNE!!!!

bryza

bryza 2012-02-11

Myślę ,że smakuje niesamowicie :)

anabela

anabela 2012-02-11

U mnie zawsze na drugi dzień po rosole...pozdrawiam:)

arenia

arenia 2012-02-11

Tak to były czasy inne ,,,, Miłej i ciepłej weekendowej soboty życzę ,,, (-___*))))

jaworr

jaworr 2012-02-11

Ja do duszenia pomidorów z cebulką, daję kilka łodyg selera związanych nićmi i duszę razem z pomidorami oraz starte jarzyny seler, marchew pietruszkę.....:) cukier, sól, pieprz, zielona natka pietruszki bazylia do smaku na koniec.... taka jest moja ...:))

lilian

lilian 2012-02-11

Wreszcie mogę się pochwalić, że... robiłam taką zupkę jak w tym przepisie :)
Znalazłam ją w książeczce z przepisami kuchni włoskiej i musiałam zrobić :)
I to się nazywa zupa :) Nawet drugie danie nie jest specjalnie potrzebne, bo ta pożywna jest.

filutek

filutek 2012-02-11

Uwielbiam pomidorową i na pewno wypróbuje Twój przepis,
bo wygląda smakowicie.
Podzielę się wrażeniami smakowymi na pewno. :))

stor55

stor55 2012-02-11

pomidorówka umnie tylko z moich pomidorów ogrodowych ,zimową porą z soku pomidorowego też z pomidorów z ogrodu.

lagodna

lagodna 2012-02-11

to dziś ,,pojechaliśmy ,, w ten sam deseń:))

guliwer

guliwer 2012-02-11

Nie jestem wybredny , zjadam wszystko, myślę że jak by był drut kolczasty dobrze przyprawiony to tez bym go pożarł ;-) Pomidorowej nie lubię, to jedyna zupa której nie wrzuce w siebie ;-( szczerym jest, przepis podaruje znajomej, dzięki.

burgi

burgi 2012-02-11

lubię
to proszę i dla mnie

anula50

anula50 2012-02-11

A może by tak różdżkę czarodziejską, co by skróciła czas przyrządzania potrawy, ja nie cierpię stania przy garach. Już nie!

owca47

owca47 2012-02-11

uuuuuwielbiam pomidory!

dosia

dosia 2012-02-11

Pomidorowa z pomrukami zachwytu.....:)

violinka

violinka 2012-02-11

pomidory to jest to a pomidorówka mniammmmmmmmmmm pozdro

buziaak

buziaak 2012-02-11

<mniam> A co to. ? ;*

buziaak

buziaak 2012-02-11

No wtedy była ciepłaa bo lato. :)

dusku

dusku 2012-02-11

Oj tak czas szybko ucieka .. pozdrawiam ..

doris01

doris01 2012-02-11

Dobrej nocy już czas a nocne Marki zaczynają swoją robotę...
Pozdrawiam ....

darna37

darna37 2012-02-11

re: Ja też nie lubię,,,ale w tak cudowne miejsce warto było się przemóc i okazało się,że wcale nie było tak źle,,gorzej było na statku ;))
pozdrawiam

karisa

karisa 2012-02-11

Dziękuję za przepis ,spróbuję zrobić.Miłej niedzieli życzę.

kris13

kris13 2012-02-12

Pomidorówkę pamiętam jako zupę z kluskami domowej roboty i była bardzo pomidorowa w smaku i mocno zabielana swojską śmietaną..........mmmmmm ;)))

tonken

tonken 2012-02-12

Miłego tygodnia

mada31

mada31 2012-02-12

apetycznie wyglada, musze kiedys sprobowac! milej niedzieli Slawku, pozdrawiam cieplo

gotujmy

gotujmy 2012-02-12

Kiedys robiłam na smażonych świeżych pomidorach ale mi to nie podeszło .... jednak z pomidorkami z puszki i dodatkiem koncentratu pom. powinno być wyjątkowe ...
Zrobię a jakże ....

jessika

jessika 2012-02-12

Pewnie pychotka mmmmmmmm
Skoro Szef Kuchni gotuje :)
dziękuję za wizytę i pozdrawiam :))

deyzi2

deyzi2 2012-02-12

Cieplutko pozdrawiam :)))

niusia1

niusia1 2012-02-12

szefunciu- nie śmię podważać twojego przepisu choć tez pamiętam jak to kiedyś : pomidorki z własnej grządki obrane ze skórki pokrojone ,na masełku się smażyło- nie dodając juz innych ziól i przypraw typu czosnek,aby nie zabijać smaku pomidora- jak powiadasz w osobnym garnku międzyczasie wywar na włoszczyźnie i jakim mięsku się gotował do tego przez sito pomidory rozgotowane się "Przefasowało",dalej "zaklepkę" z mąki i śmietanki 30%.makaron lub ryż w zależności co tam chcieliśmy- zieleniną z grządki posypać - oj to były czasY ALE PODOBNĄ GOTUJĘ Z PRZECIERÓW,które robię na zimę,ale już nie z własnych pomidorków,ale sposób sposobem-

gracha1

gracha1 2012-02-12

Dzień dobry Szefie, miłej i pogodnej niedzieli życzę. Pozdrawiam.

kari1

kari1 2012-02-12

:) nie powiem

young

young 2012-02-12

dobrze się czujesz?

young

young 2012-02-12

mam dystans, tylko nie wiem co mają na celu Twoje komentarze? Lepiej Ci, nie wiem dowartościowujesz się tym? Hm, może wstawisz swoje zdjęcie, ocenimy czy jakaś piękność z Ciebie :) Pozdrawiam, nie będę tracić czasu na bezsensowe konwersacje,miłego dnia.

znajoma

znajoma 2012-02-12

Radosnej niedzieli ...miłego odpoczynku życzę:)))

maruuda

maruuda 2012-02-12

pomidorowa moja najlepsza:) zaplacilam za lezak i za parasolke :) milej niedzieli

katka12

katka12 2012-02-12

uwielbiam każdy typ zupy pomidorowej...jeszcze posypuję startym serem żółtym.

alisza

alisza 2012-02-14

jest naprawde pyszna ,a z lubczykiem poezja.

lila08

lila08 2012-02-15

brzmi zachęcająco...jestem skora wypróbować,tylko te świeże pomidory...o tej porze roku są okropne,ostatnio kupiłam do sałatki,sparzyłam,żeby zdjąć skórę i pojawił się okropny zapach...
smród...pomidory wywaliłam...było bez...
pozdrowionka,miłego dnia:)))

pamela5

pamela5 2012-02-15

Świetnie to wygląda:-))

isia222

isia222 2012-02-15

ciekawie zachęciełeś, ale najpierw zakupy, w domu mam tylko w pomidory i cebule:)

wosiek

wosiek 2012-02-15

na bank zrobie i napisze:)))

magdabo

magdabo 2012-02-15

Wygląda przepysznie !!!!!!

mimoza7

mimoza7 2012-02-17

Ładnie podane :-)

camilia

camilia 2012-02-27

Smakowita.

ninastu

ninastu 2012-03-15

wygląda ogromnie kusząco :)

dodaj komentarz

kolejne >