Szef kuchni serwuje,,,

Szef kuchni serwuje,,,

Francuski deserek CREME BRULLE. Ja zrobiłem waniliowy,chyba najczęściej spotykany,,ale można robić w innych smakach. (kawowy, pistacjowy, itp)
Jak zrobiłem CREMA CATALANA to Yvonne7 miała pretensje,że nie był karmelizowany.No to dzisiaj jest karmelizowany. Ja przystroiłem orzechami i migdałami,ładnie będzie wyglądał, jak udekorujesz świeżymi owocami.Smacznego.

Składniki:

• 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
• 6 żółtek
• 1/3 szklanki białego cukru
• 5 łyżek brązowego cukru
• 1 laska wanilii

Wykonanie:

* W rondelku powoli zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
* Żółtka ubijam, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
* Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko.
* Wstawiam na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
* Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
* Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika. Ja swój krem włożyłem pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzałem tylko górną spiralę i zapiekałem krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny.

dodane na fotoforum:

bozka03

bozka03 2011-03-13

Wlasnie taki sam w zupelnosci taki.....i te blaszki cukrowe ,ale nie az tak duzo jak u Ciebie:).Wysmienicie podales.....

tabea

tabea 2011-03-13

Deserek na medal, bardzo lubie chrupac ten "karmelek"... :-)))

slavoo

slavoo 2011-03-13

:)

babka50

babka50 2011-03-13

Re.
Jak zwal tak zwal wazne ze zarlo hi hi ....................
... a u C iebie jak zwyle pychotki :))

bozka03

bozka03 2011-03-13

Szkoda ze nie moge tak sobie wziasc lyzeczka :)))ja na wierzchu mialam jeszcze malinki hehhe...ale i tak samo w sobie jest pychotka

krysti

krysti 2011-03-13

hmm .. co ja mogę powiedzieć :) ... to po prostu dzieło sztuki:)

adamd66

adamd66 2011-03-13

Ślinka leci na sam widok. To może być super smakowite.

Re; Można je rozpoznać. Inaczej sikają . :):):)

lila25

lila25 2011-03-13

deser krolewski , mniam , mniam ....

hamalka

hamalka 2011-03-13

Ja poproszę 3 szt. na wynos ;-)))

wosiek

wosiek 2011-03-13

.....no dobra uciekl:))))

sweter

sweter 2011-03-13

a wiesz że nigdy nie jadłam tego.. hm.. musze nadrobić zaległości ale... to dopiero po zakończeniu wielkopostnej diety
:o)

pomoria

pomoria 2011-03-13

pychota...:-)

magdabo

magdabo 2011-03-13

Słodziutki i pyszny ...

grass2

grass2 2011-03-13

Oj pychota.

jezynka

jezynka 2011-03-14

Ale pyszności..:-)))

magdabo

magdabo 2011-03-14

Miłego nowego tygodnia życzę ...)

sulika

sulika 2011-03-14

Wygląda jak przepiękno dzieło jubilerskie!
Ciekawe jak smakuje pistacjowy ;-)

ondra

ondra 2011-03-14

"Rozgrzałam, zapiekałam"... coś mi tu nie pasi :))) Pozdrawiam :)))

efi79

efi79 2011-03-14

spryciarz ;) bardzo apetycznie wygląda pozdrawiam

makrama

makrama 2011-03-14

najlepsze i tak to na wierzchu,,ten cukier do nitki,,

azurka

azurka 2011-03-14

mniam.....jak zwykle sie zachwycam:)

dalia22

dalia22 2011-03-14

Dla mnie to w ogóle jakaś wyższa sztuka jazdy :) Pozdrawiam wieczorkiem i życzę kolorowych snów:)

aam57

aam57 2011-03-15

Tak,to bym skosztował....:)

sonetix

sonetix 2011-03-16

O moj ulubiony crem brulle. Tak sie zastanawiam jak zrobiles ta siateczke cukrowa. Tym cremikiem przypomniales mi, dawne czasy w Cafe Rogue...;)

sonetix

sonetix 2011-03-16

Bardzo ladnie przystrojony.Brawa;)

kazia53

kazia53 2011-03-16

jaki sliczny obraz powstał :-)

olcia78

olcia78 2011-03-17

jesoooo jak dobrze, że ja Cię znalazłam wśród garnkowiczów!!!!!!! :))) Książki kucharskie poszły w kąt !!

bryza

bryza 2011-03-17

Rewelacja !!!!!!!!:)

efrost

efrost 2011-04-06

mniammm...

dodaj komentarz

kolejne >