Francuski deserek CREME BRULLE. Ja zrobiłem waniliowy,chyba najczęściej spotykany,,ale można robić w innych smakach. (kawowy, pistacjowy, itp)
Jak zrobiłem CREMA CATALANA to Yvonne7 miała pretensje,że nie był karmelizowany.No to dzisiaj jest karmelizowany. Ja przystroiłem orzechami i migdałami,ładnie będzie wyglądał, jak udekorujesz świeżymi owocami.Smacznego.
Składniki:
• 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
• 6 żółtek
• 1/3 szklanki białego cukru
• 5 łyżek brązowego cukru
• 1 laska wanilii
Wykonanie:
* W rondelku powoli zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
* Żółtka ubijam, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
* Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko.
* Wstawiam na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
* Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
* Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika. Ja swój krem włożyłem pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzałem tylko górną spiralę i zapiekałem krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny.
dodane na fotoforum:
bozka03 2011-03-13
Wlasnie taki sam w zupelnosci taki.....i te blaszki cukrowe ,ale nie az tak duzo jak u Ciebie:).Wysmienicie podales.....
slavoo 2011-03-13
:)
babka50 2011-03-13
Re.
Jak zwal tak zwal wazne ze zarlo hi hi ....................
... a u C iebie jak zwyle pychotki :))
bozka03 2011-03-13
Szkoda ze nie moge tak sobie wziasc lyzeczka :)))ja na wierzchu mialam jeszcze malinki hehhe...ale i tak samo w sobie jest pychotka
adamd66 2011-03-13
Ślinka leci na sam widok. To może być super smakowite.
Re; Można je rozpoznać. Inaczej sikają . :):):)
lila25 2011-03-13
deser krolewski , mniam , mniam ....
sweter 2011-03-13
a wiesz że nigdy nie jadłam tego.. hm.. musze nadrobić zaległości ale... to dopiero po zakończeniu wielkopostnej diety
:o)
pomoria 2011-03-13
pychota...:-)
magdabo 2011-03-13
Słodziutki i pyszny ...
grass2 2011-03-13
Oj pychota.
jezynka 2011-03-14
Ale pyszności..:-)))
magdabo 2011-03-14
Miłego nowego tygodnia życzę ...)
dalia22 2011-03-14
Dla mnie to w ogóle jakaś wyższa sztuka jazdy :) Pozdrawiam wieczorkiem i życzę kolorowych snów:)
sonetix 2011-03-16
O moj ulubiony crem brulle. Tak sie zastanawiam jak zrobiles ta siateczke cukrowa. Tym cremikiem przypomniales mi, dawne czasy w Cafe Rogue...;)
olcia78 2011-03-17
jesoooo jak dobrze, że ja Cię znalazłam wśród garnkowiczów!!!!!!! :))) Książki kucharskie poszły w kąt !!