Szef kuchni serwuje,,

Szef kuchni serwuje,,

TERRINA CZERWONO-ZIELONA.
Była wcześniej terrina drobiowo- pieczarkowa, a dzisiaj buraczano-szpinakowa.Proporcje troszkę nierówne,ale bardziej lubię buraczki od szpinaku,,hehehe

SKŁADNIKI:

*2 duże ugotowane buraki
*50 dag białego sera
*sok z jednej cytryny
*50 dag szpinaku mrożonego
*gałka muszkatołowa,pieprz,sól
*małe opakowanie żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

1.Buraki obrać,zmiksować z połową sera.dodać sok z cytryny,pieprz, sól.Połowę żelatyny rozpuścić w malutkiej ilości ciepłej wody.Połączyć z masą buraczaną.Przełożyć do foremki, wstawić do lodówki,aż stężeje.

2.Surowy szpinak zmiksować z pozostałym serem,doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową, połączyć z resztą rozpuszczonej żelatyny.
Nałożyć na warstwę buraczków i ponownie wstawić do lodówki. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu majonezowego. Smacznego.

KILKA RAD O BURAKU, KTÓREGO BARDZO LUBIĘ,A KTÓRY UWAŻAM JEST NIEDOCENIANYM WARZYWEM.


*Najbardziej cenione odmiany buraków,to te,które po przekrojeniu mają jednolitą barwę i mało widoczne pierścienie.
*Buraki podczas gotowania nie tracą wiele wartości odżywczych,ale tracą kolor,żeby temu zapobiec dodaj troszkę soku z cytryny lub octu.
*Mały buraczek dodany do rosołu, nada mu piękną, głęboką barwę.
*Buraki posiadają w sobie sporo cukru i łatwo je zakisić.

dodane na fotoforum:

smerff

smerff 2011-01-30

dziękuję:))) akurat miałem zrobić śniadanko i dzięki Tobie już nie muszę:):)poczęstowałem się dziękuję smakowało:):)

Dzień dobry Sławku!!!miłej i udanej niedzieli życzę z humorkiem pozdrawiam serdecznie:):):)

http://www.youtube.com/watch?v=Pyly3JtXoy4&feature=related

też Jestem Sławek hihihihihih

lid45ka

lid45ka 2011-01-30

Nie znam tego,ale na pewno jest pyszne.

isia222

isia222 2011-01-30

nie znam, nie mam pojecia jak to może smakować...
jak to się właściwie je?kroje kawałek jak ciasto i na chleb???

elza58

elza58 2011-01-30

ciekawa jestem smaku ale myślę,że jest smaczna jak wszystkie Twoje specjały....pozdrawiam,miłego dnia.......

lila25

lila25 2011-01-30

ale cudenko ale mam obawy przed zrobieniem bo moze mi ..... nie wyjsc ;-)

agatap6

agatap6 2011-01-30

musi byc wysmienite

kot54

kot54 2011-01-30

Wygląda ciekawie......nie jadłam.....

oczy79

oczy79 2011-01-30

:-)

edyta82

edyta82 2011-01-30

niejadłam -ale same witaminki wiec bym sie skusiła

kawa84

kawa84 2011-01-30

a ja myślałam, że to gąbka;))))

nie kasuj nigdy tej galerii, przydadzą sie Twoje przepisy;))

karisa

karisa 2011-01-30

Spróbuję zrobić może mi się uda.Wypróbowałam już kilka Twoich przepisów,jesteś nieoceniony .Dziękuję.

oliika

oliika 2011-01-30

za szpinakiem nie przepadam choć jest bardzo zdrowy;-)))
ale wygląda ciekawie i smakowicie:-)

ansa54

ansa54 2011-01-30

To ja rzucam się na dolną partię terriny....za szpinak oddam wszystko:)
Pozdrawiam niedzielnie:)

slawa1

slawa1 2011-01-30

Buraczek do rosołu....??? Spróbuję.Pozdrawiam serdecznie.

teresaj

teresaj 2011-01-30

Ach,drogi Piątalku ileż Ty masz fantazji w przygotowywaniu tych smakołyków.Ja uwielbiam niesamowicie i szpinak i buraczki.Muszę spróbować to zrobić:)))

agat33

agat33 2011-01-30

Wyglada fantastycznie to zestawienie kolorów! Jest pyszna z pewnością... lubię szpinak i buraki więc dla mnie to śwetny przepis, muszę wypróbować:))

onamysz

onamysz 2011-01-30

jejku ja nawet skladnikow nie mam...
ale czy mysie lapki by umialy??:):):):)

violinka

violinka 2011-01-30

Świetnaaaaaaaaa pozdro

bozka03

bozka03 2011-01-30

A ja lubie bardziej szpinak ,wiec bedzie jego przewaga:)))

malwi67

malwi67 2011-01-30

No to juz wiem do kogo mam wpadac po pomysly kulinarne....pysznie wygladaja i chyba tez tak smakuja:)))))

kris13

kris13 2011-01-30

Podobne do gąbki...ale u Ciebie napewno smaczne_nowy przepisik wart wypróbowania ;))

ankam

ankam 2011-01-30

Bardzo ciekawa propozycja, ładnie sfocona!

jagoda8

jagoda8 2011-01-30

Myślę że smaczne ,a wole szpinak -pozdrawiam.

danka1

danka1 2011-01-30

To widać na fotce co lubisz bardziej.,..

sonetix

sonetix 2011-01-30

Jak zyje to jeszce takich cudow na talerzu nie widzalam...Pozdrawiam ;)

gaga09

gaga09 2011-01-30

Pomysłów,fantazji przyznaję, że Ci nie brakuje.....super, tak trzymaj!! A jak skorzystam z Twoich przepisów i rad, chyba się nie pogniewasz....pozdrawiam cieplutko wieczorkiem...:))

brand16

brand16 2011-01-30

Bardzo zdrowe !

stokrop

stokrop 2011-01-30

ciekawe, warto wypróbować :)

kazia53

kazia53 2011-01-30

Swietne i łatwe do przygotowania ;-)

hellen

hellen 2011-01-31

Dzień dobry :0)
Widziałam taką dzisiaj w "MOJE GOTOWANIE" i terrine z tuńczyka.Kusi mnie zrobić ale kto mi to zje ? U mnie takich rarytasów nie lubią. A sama nie dam rady.....hmmm

alemark

alemark 2011-01-31

Wspanialy kolejny przepis do wykorzystania... mnaaaammmmm

jaworr

jaworr 2011-02-01

O, jak pięknie można kolorowo zaszaleć......:))

skajka1

skajka1 2011-02-01

buraczki uwielbiam; ze szpinakiem to tak różnie bywa (z przewagą na nie); ale skoro zrobiłeś to spróbuję, bo wygląda to ciekawie;
pozdrawiam serdecznie :))

elza100

elza100 2011-02-03

Buraczki powinno się jeść bo mają dużo walorów nie tylko smakowych ,ale i zdrowotnych:-)

teo29

teo29 2011-02-04

mam podobną gąbkę ale nie próbowałam :))

tesa31

tesa31 2011-02-07

Super przepis...tez lubie buraczki ...sa zdrowe:))

jaska15

jaska15 2011-02-12

wspanialy pomysl....pozdrawiam z Hesji...

dalia22

dalia22 2011-02-12

Wygląda bardzo oryginalnie :) Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego popołudnia:)

jokanta

jokanta 2011-02-14

Podobnie zrobiłam buraczki,ale do utartych dodałam galaretkę agrestową,wymieszałam i do lodówki .Zrobiłam w małej dekoracyjnej salaterce.Po zastygnięciu kroiłam nożem i mały plasterek każdemu do drugiego dania.Powiem tak było dobre,inne ale dużo się tego nie zje.

szept11

szept11 2011-02-24

Bardzo lubię wszelkie galarety......no i wędzonki.....może machniesz coś w tym temacie.Dobranoc

dodaj komentarz

kolejne >