Szef kuchni serwuje,,

Szef kuchni serwuje,,

ROLADKI Z ŁOSOSIA NA MUSIE SELEROWYM.
Łosoś w cieniutkim bekonie z kremem z selera naciowego.


Składniki, 2 porcje:

• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1/4 cebuli
• 2 łodyżki selera naciowego, około 150 g
• 1 nieduży ziemniak
• 300 g filetów z łososia bez skóry i ości
• 150 g chudego bekonu, 4 - 6 cienkich plasterków (najlepiej paczkowane)
• 1 ząbek czosnku
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

oraz: garść rukoli, olej do smażenia, mąka do obtoczenia, opcjonalnie biały ryż lub ziemniaki z wody





Przygotowanie:
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć nie rumieniąc. Dodać pokrojonego w małe kawałeczki ziemniaka i selera. Smażyć nie rumieniąc przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać niewielką ilość wody, tak aby tylko przykryć warzywa (lepiej mniej niż za dużo). Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż do miękkości warzyw. Przetrzeć przez sito (nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera).
Łososia przekroić w poprzek na cieńsze plastry, zwinąć w roladki i owinąć w bekon . Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać 1/2 cm warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plasterki czosnek. Czosnek wyjąć i włożyć roladki. Smażyć je na średnio dużym ogniu aby ładnie się zrumieniły z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki, wyjmując wcześniej wykałaczki. Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Roladki można podać z białym ryżem lub ziemniakami z wody.

UWAGA:
Nie używajcie bekonu wędzonego,może być za słony po usmażeniu.

dodane na fotoforum:

dziania

dziania 2010-07-30

Błagam....ja bez obiadu :( aż ślinka mi pociekła na klawiaturę....

alfreda

alfreda 2010-07-30

super pozdrawiam

margoku

margoku 2010-07-30

Przepis wyborny !

aniajaw

aniajaw 2010-07-30

Coś wspaniałego:) pozdrawiam cieplutko, życząc udanego weekendu:)

kotyyy

kotyyy 2010-07-30

Prześliczne zdjęcie!

alisza

alisza 2010-07-30

Sławku nie masz litości :) smacznego

nefele1

nefele1 2010-07-30

Bardzo ciekawe i pomysłowe:))) pozdrawiam i miłego weekendu:)))

sulika

sulika 2010-07-30

Już się wystraszyłam, że to golonka :D
Ciekawi mnie zwłaszcza ten mus, trawka też śliczna,
i oczywiście część zasadnicza :-)

teska2

teska2 2010-07-30

Takie pyszności serwujesz, a ja na ścisłej diecie. W niedzielę zawody!

mezza

mezza 2010-07-30

pycha...chyba wirtualnie wprosze sie na obiadek do Ciebie:)))

kajtus2

kajtus2 2010-07-30

pozdrawiam i udanego weekendu życzę .....

irys3

irys3 2010-07-30

Dobrze że mam pełny brzuszek,bo nie wiem co by to było.......hihihi

arlekin

arlekin 2010-07-30

A to Szef dzisiaj zaszalał!:-) z resztą każde danie to małe arcydzieło, pozdrawiam.

tesa31

tesa31 2010-07-30

Trafilam na doskonala galerie...nie samymi motylami czlowiek zyje i chetnie bede korzystac z przepisow tak piekne zilustrowanych.Pozdrawiam:))

czaruu

czaruu 2010-07-30

smakowicie wygląda...uwielbiam ryby...

blanca

blanca 2010-07-30

Pychotka zdjęcie , miłego wieczorku oraz pięknego weekendu , pozdrawiam milutko:))

katka12

katka12 2010-07-30

Ech....jaka rozkosz dla podniebienia :)

jaworr

jaworr 2010-07-30

tego bym napewno nie odmówiła.... takie rarytasy.....:)))
super foto i papu...:))

isia222

isia222 2010-07-30

smakowicie wygląda i do tego pięknie podane, prawdziwy z Ciebie talent

walenty

walenty 2010-07-30

oj szefie bo mnie skręci...wygląda rozkosznie...:)

agawiel

agawiel 2010-07-30

Szefie litości... Przeciętny zjadacz schabowego z ziemniakami nawet nie ma pojęcia o istnieniu musu z selera. I dzięki wielkie za edukację kulinarną.

brateka

brateka 2010-07-30

pychotka, palce lizać, ba ja już je liże :DD

betina7

betina7 2010-07-30

O kurczaki, ale pyszności ;)

ankam

ankam 2010-07-30

To są wszystko arcydzieła sztuki kulinarnej potwierdzone sztuką fotografowania!

graniac

graniac 2010-07-30

ale smakowitości....
zdolna z Ciebie bestia!
pozdrawiam cieplutko:-)

alkaa

alkaa 2010-07-30

biegnę do lodówki sprawdzić czy wszystko mam by to zrobić -już czuję jak smakuje...

gosian

gosian 2010-07-31

:D

intma43

intma43 2010-07-31

Cieszę się , że dodajesz przepisy Mistrzu :))

umila

umila 2010-07-31

super to danie :)))

zana71

zana71 2010-07-31

wow!!!!!!!!!!! paluszki lizac !!

jankewa

jankewa 2010-08-02

Pyszne ;-))
Super przepis :-))))

oriana5

oriana5 2010-08-05

zrobiłam ..:D było wyśmienite..:)Goraco pozdrawiam

jeanne

jeanne 2010-08-18

w dodatku serwujesz przepisy ;-)))) .... superrrr !!!!!!

grrajka

grrajka 2016-09-09

Dziękuję za ironię na dobry sen...

dodaj komentarz

kolejne >