Szef kuchni serwuje,,

Szef kuchni serwuje,,

Carpaccio z młodych buraczków z grzankami i twarożkiem.
Miodowy sos winegret.

Sos winegret wzbogacony o miód i czosnek. Przyrządzony na bazie oliwy z oliwek. Mój ulubiony sos do sałatek. Oliwę z oliwek można zastąpić olejem z pestek winogron lub innym olejem roślinnym. Ja zwykle używam oliwy z oliwek extra virgin.

Składniki na sos:

• 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
• 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 łyżka miodu
• 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
• szczypta soli morskiej
• świeżo zmielony czarny pieprz

Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.

Składniki na Carpaccio:
2 nieduże buraczki
garść rukoli (lub innej sałaty )
1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
1 łyżka orzeszków pinii, zrumienionych na patelni (możesz zmienić na inne orzeszki)
3 grzanki
3 plasterki sera koziego (sera camembert lub twarożku kremowego)
MIODOWY SOS WINEGRET
1/2 łyżeczki oregano

Umyte buraczki piekę ze skórką, owinięte folią aluminiową, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż do miękkości (30-60 minut, w zależności od wielkości buraków). Obieram i kroję cienko w plasterki, układam na talerzu razem z cebulą i rukolą. Posypuję orzeszkami pinii i polewam miodowym winegretem zmieszanym z oregano. Robię grzanki: zapiekam chwilę z serem kozim pod grillem, aż ser lekko się zarumieni i roztopi. Jeśli używam twarożku, rozsmarowuję go na zgrillowanym pieczywie.
UWAGI: Sałatka zaskoczy Was swoim smakiem,warto zrobić ją teraz kiedy są młode buraczki.

dodane na fotoforum:

sulika

sulika 2010-07-25

Szefie, nie wiesz jak się cieszę z tego przepisu...
Naród uświadamiasz :-))
Buziaki

izabeti

izabeti 2010-07-25

dekoracja -boska...miłej niedzieli..

alisza

alisza 2010-07-25

fajnie ze podałeś przepis napewno zrobię już mnie ciekawi ten smak! pozdrawiam

teska2

teska2 2010-07-25

Podane z finezją.
Pozdrawiam:))

atiseti

atiseti 2010-07-25

no nie Szefie ..... pełny przepis,..... lenistwo Cię opuściło ???
ale dzięki .... dziś zrobię z moimi ogródkowymi buraczkami

dianka

dianka 2010-07-25

a szło by się na takie "wprosić" :))

karpacz

karpacz 2010-07-25

Jedzonko mniam.Jestem na kuracjach i takich mniamusi nie mam, ale jest pięknie. Pozdrawiam cieplutko:)))

aniajaw

aniajaw 2010-07-25

pychotka:) Uśmiechniętej i pogodnej niedzieli :) Miłego popołudnia i wieczorku:)

krysia0

krysia0 2010-07-25

miłej niedzieli mimo, że deszczowa:)

kot54

kot54 2010-07-25

Szefie,jak ja się cieszę że jesteś i serwujesz nam te smaczne potrawy.:)
Pozdrawiam.....:) Przepis super.....)))

isia222

isia222 2010-07-25

samo zdrowie i jeszcze łądnie wygląda:)

brateka

brateka 2010-07-25

pychotka... wielkie ukłony dla Szefa kuchni :))

bellla

bellla 2010-07-25

popoludnia udanego zyczę:)

nefele1

nefele1 2010-07-25

To musi być pyszne!!! :)) a ja tylko po śniadaniu ;)) pozdrawiam szefa kuchni:))

balisto

balisto 2010-07-25

no !!, juz mozna siadac do stolu ?, super smaczne szefie, gratulacje

kajtus2

kajtus2 2010-07-25

Udanego popołudnia niedzielnego ;-)))
bUziak ..........

clauuu2

clauuu2 2010-07-25

ok:)))

ankam

ankam 2010-07-25

Ładna tonacja zielono-buraczkowa!
Miłego wieczoru:)

jaworr

jaworr 2010-07-25

bajecznie kolorowo...... :))

mafia

mafia 2010-07-26

w miare patrzenia apetyt rosnie ;))

katka12

katka12 2010-07-26

I o to chodzi, nareszcie co nieco dla mnie :)

fantazi

fantazi 2010-07-26

Te Twoje smakowite zdjęcia bardzo działają na moje kupki smakowe :)

biene

biene 2010-07-26

ladnie wyglada aleeeeee nie lubie burakow...bleeeee:D:D:D:D:d

gosia76

gosia76 2010-07-26

Fantazja :))

jolaf13

jolaf13 2010-07-26

Cudnie podane. Od razu apetyt się odzywa..

jankewa

jankewa 2010-07-26

Muszę do Ciebie wcześniej zaglądać hehehehhe
Bo teraz napewno znowu się skuszę na jedzonko!!
Pysznie jak zawsze :-)))

nika81

nika81 2010-07-27

Znacznie lepiej z przepisami!

gosian

gosian 2010-07-27

ciekawe zestawianie smakowe...:P

ewa59

ewa59 2010-07-28

jak zwykle majstersztyk, jestes mistrzem w tej dziedzinie:) pozdrawiam serdecznie:)

sulika

sulika 2010-08-02

Poszło na pierwszy ogień w przygotowaniu, gościom i mnie smakowało :-)

elcia65

elcia65 2010-12-04

Jejku jakie pychoty, dziekuje bardzo ze przepis.Pozdrawiam

wgr51

wgr51 2010-12-14

wyglada bardzo elegancko i apetycznie....sosik zapisuje,robilam troche innaczej,ten podoba mi sie lepiej...
pozdrawiam...

jagoda8

jagoda8 2011-03-17

SUPER ,JUŻ MI SIĘ PODOBAAAA

inhope

inhope 2012-10-03

Szef??? Mistrz raczej. Świetne to wszystko

dodaj komentarz

kolejne >