Carpaccio z młodych buraczków z grzankami i twarożkiem.
Miodowy sos winegret.
Sos winegret wzbogacony o miód i czosnek. Przyrządzony na bazie oliwy z oliwek. Mój ulubiony sos do sałatek. Oliwę z oliwek można zastąpić olejem z pestek winogron lub innym olejem roślinnym. Ja zwykle używam oliwy z oliwek extra virgin.
Składniki na sos:
• 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
• 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 łyżka miodu
• 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
• szczypta soli morskiej
• świeżo zmielony czarny pieprz
Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.
Składniki na Carpaccio:
2 nieduże buraczki
garść rukoli (lub innej sałaty )
1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
1 łyżka orzeszków pinii, zrumienionych na patelni (możesz zmienić na inne orzeszki)
3 grzanki
3 plasterki sera koziego (sera camembert lub twarożku kremowego)
MIODOWY SOS WINEGRET
1/2 łyżeczki oregano
Umyte buraczki piekę ze skórką, owinięte folią aluminiową, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż do miękkości (30-60 minut, w zależności od wielkości buraków). Obieram i kroję cienko w plasterki, układam na talerzu razem z cebulą i rukolą. Posypuję orzeszkami pinii i polewam miodowym winegretem zmieszanym z oregano. Robię grzanki: zapiekam chwilę z serem kozim pod grillem, aż ser lekko się zarumieni i roztopi. Jeśli używam twarożku, rozsmarowuję go na zgrillowanym pieczywie.
UWAGI: Sałatka zaskoczy Was swoim smakiem,warto zrobić ją teraz kiedy są młode buraczki.
dodane na fotoforum:
sulika 2010-07-25
Szefie, nie wiesz jak się cieszę z tego przepisu...
Naród uświadamiasz :-))
Buziaki
izabeti 2010-07-25
dekoracja -boska...miłej niedzieli..
atiseti 2010-07-25
no nie Szefie ..... pełny przepis,..... lenistwo Cię opuściło ???
ale dzięki .... dziś zrobię z moimi ogródkowymi buraczkami
karpacz 2010-07-25
Jedzonko mniam.Jestem na kuracjach i takich mniamusi nie mam, ale jest pięknie. Pozdrawiam cieplutko:)))
kot54 2010-07-25
Szefie,jak ja się cieszę że jesteś i serwujesz nam te smaczne potrawy.:)
Pozdrawiam.....:) Przepis super.....)))
brateka 2010-07-25
pychotka... wielkie ukłony dla Szefa kuchni :))
bellla 2010-07-25
popoludnia udanego zyczę:)
nefele1 2010-07-25
To musi być pyszne!!! :)) a ja tylko po śniadaniu ;)) pozdrawiam szefa kuchni:))
mafia 2010-07-26
w miare patrzenia apetyt rosnie ;))
katka12 2010-07-26
I o to chodzi, nareszcie co nieco dla mnie :)
gosia76 2010-07-26
Fantazja :))
jankewa 2010-07-26
Muszę do Ciebie wcześniej zaglądać hehehehhe
Bo teraz napewno znowu się skuszę na jedzonko!!
Pysznie jak zawsze :-)))
nika81 2010-07-27
Znacznie lepiej z przepisami!
ewa59 2010-07-28
jak zwykle majstersztyk, jestes mistrzem w tej dziedzinie:) pozdrawiam serdecznie:)
elcia65 2010-12-04
Jejku jakie pychoty, dziekuje bardzo ze przepis.Pozdrawiam
wgr51 2010-12-14
wyglada bardzo elegancko i apetycznie....sosik zapisuje,robilam troche innaczej,ten podoba mi sie lepiej...
pozdrawiam...
inhope 2012-10-03
Szef??? Mistrz raczej. Świetne to wszystko