Pomarańczowe kacze piersi

Pomarańczowe kacze piersi

Skład:
• piersi kaczki
• kartofle
• marchewki
• brokuły
• pomarańcza
• masło
• cukier
• żurawina
• ser mascarpone
• jogurt naturalny
• mrożona mieszanka przypraw
• parmezan
• Vegeta
• jasny rosołek z kaczki, niem. Entenfond, fr. Fond de canard blanc
• rozmaryn
• dżem pomarańczowy
• skrobia ziemniaczana

Gotowanie:
1.• Kaczka
Skórę kaczki ponacinać delikatnie nożem w kratkę, następnie zamoczyć ją na noc w soku pomarańczowym + ½ łyżeczki cukru.
Kaczkę zarumienić na patelni od strony skóry obrócić i podpiec z drugiej strony, następnie owinąć w folię aluminiową i włożyć na ca. 20 min. do rozgrzanego (160°C) piekarnika.
2• Warzywa
Warzywa ugotować na parze.
3• Jasny sos
Mascarpone rozpuścić na patelni, dodać jogurt, mieszankę przepraw, parmezan oraz doprawić do smaku Vegetą.
4• Ciemny sos
Olej po pieczeniu kaczki + Entenfond + sok po nocnym moczeniu kaczki + opiłki z skórki pomarańczy + rozmaryn + 1 łyżeczka dżemu pomarańczowego, wymieszać i podgotować razem, następnie zagęścić skrobią.
5• Pomarańcza
¾ kostki masła roztopić na patelni, następnie dodać ¾ szklanki cukru, wymieszać i dodać obraną ze skórki i pociętą na plasterki pomarańczę, następnie skarmelizować.

Podawanie:
Upieczoną kaczkę polać ciemnym, a warzywa jasnym sosem. Dla ozdoby, na skarmelizowany plasterek pomarańczy nałożyć łyżeczkę żurawiny.

Smacznego :))

PS
Polecam różowe wino półwytrawne

dodane na fotoforum:

irena77

irena77 2011-05-26

...hmm ślinka cieknie ..żeby za mnie ktoś tak zrobił ...

dodaj komentarz

kolejne >