ZAKWAS NA ŻUR - przepis

ZAKWAS NA ŻUR - przepis

6 łyżek mąki żytniej
ok. 1 litr lekko ciepłej przegotowanej wody
3 ząbki rozgniecionego czosnku
skórka chleba razowego

(opcjonalnie: dodałam jeszcze łyżkę żuru kupnego, żeby zakwas szybciej zaczął fermentację, można też dodać łyżkę kwasu-soku z kiszonej kapusty, ale to wszystko nie jest konieczne żeby żur wystartował)

Wszytko razem mieszamy, przykrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i obwiązujemy gumką, odstawiamy w ciepłe miejsce np. blisko grzejnika na 4-5dni,
codziennie raz mieszamy.

dodane na fotoforum:

syniosz

syniosz 2014-01-19

Czyyyyyli za 4 lub 5 dni otrzymamy zaproszenie do Ciebie na pyszną zupkę :)

wolke1

wolke1 2014-01-25

Mniaaamm...lubię!!!!!

ineslik

ineslik 2014-02-14

brawo!

patrzy

patrzy 2014-02-15

dziękuję za uznanie;) dziękuję:) lata podpatrywania babci nie poszły w las;)

lordand

lordand 2015-03-17

...a ja dodaję jeszcze otręby...:)))

patrzy

patrzy 2015-03-17

o ciekawe lordand też spróbuję i zobaczę czy nie za gęste :)

lordand

lordand 2015-03-17

...to zależy ile dodasz...
...a to znam od jednej bardzo starszej Pani
...u której kupowałem dawno temu żur...
...bo ona nim handlowała...
...litrowy słoik za złotówkę...
...i...
...nie musiała zgłaszać działalności gospodarczej...:)))

patrzy

patrzy 2015-03-19

wow jak tanio! w jakim mieście?

lordand

lordand 2015-03-19

...nie ważne w jakim mieście...
...ważne w którym roku...
...a było to w latach 60-tych...:)))

dodaj komentarz

kolejne >