hellena 2019-03-16
Nigdy nie jadłam, poczytałam w necie co to takiego, bo nie znałam wcześniej. A jak Ty go przyrządzasz?
wydra73 2019-03-16
Jednak topinambur! Stawiałam na imbir.
I co Wy z nim robicie? On niezależnie od sposobu przetworzenia pachnie terpentyną, albo czymś podobnym.
olgad 2019-03-16
Dziwię sie, że nie używacie topinamburu.
Po zimię wykopujemy go z ziemi. Można i jesienią, ale wtedy on nie będzie słodki.
Obieramy, jak ziemniaki. Można zrobić salatkę z kwaśnej śmietaną, albo olejem słonecznikowym (nierafinowanym, który ma aromat). Można nie robić salatkę, a prosta zjesć.
Mi sie smakuje :)
Mówią, że można go smażyć, ale nigdy tak nie robiłam.
wojci65 2019-03-16
Całkiem mi nieznany, a internet aż kipi od przepisów. Np: http://beszamel.se.pl/warzywa/topinambur-jak-go-przyrzadzac-przepis-na-topinambur-pieczony-z-czarnuszka,3408/
krycha2 2019-03-25
Też mam na działce...dodaję do sałatki,gotuję ...tylko krócej niż ziemniaki...szybko się rozgotowuje i łączę z ziemniakami w pure...Obrany /cienko/ trzeba skropić sokiem z cytryny bo szybko ciemnieje.