To przepis jeszcze z czasów radzieckich, kiedy cieżko było ze wszystkim, ale bardzo się chciało czegoś smacznego. Zamiast oleju czy masła – majonez. Tylko majonez powinien być tradycyjnego smaku, tłustośći 45%, albo więcej (jak kto woli).
Szklanka – to pojemność 250 ml
Składniki:
2 jaja
Cukier – 1 szklanka
Majonez – 200 gram
Mąka pszenna – 2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka z górką (u was chyba mówią czubata łyżeczka)
Ciasto robię mikserem! Ale kiedyś (kiedy nie miałam miksera) robiłam łyżką, tylko mikserem wychodzi smaczniejsze :)
Jajka ubić z cukrem w pianę. Dodać majonez. Wymieszać mikserem. Następnie 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszac mikserem. Następnie dodać drugą szklankę mąki, ale nie cała. Ja dodaję 2/3 sklanki, wymieszam mikserem i, jeżeli mikser jeszcze może swobodnie pracować, to dodaję ostatnią mąkie. Ale czasem bywa, że ciasto już jest bardzo gęste i mikserowi ciężko wymieszać (to chyba zależy od jakości mąki).
Do ciasta dodaję różne dodatki:
Bardzo lubie dodawać do tego ciasta skórkę otartą z 1 średniej pomarańczy (można cytryny, ale ja wole pomarańczę).
Ale tym razem nie miałąm w domu pomarańczy, więc dodałąm: rodzynki, morele szuszone (pokrojone w małe kosteczke), żurawiny suszone, czekoladkę (małe kawałeczki), orzechi laskowe.
Smacznego :)
lidia23 2014-03-16
uwielbiam keks!re:tak,ci co są czy byli na Flogu twierdzą że w Garnku bardziej przejrzyście..
ja nigdy nie byłam na żadnym Portalu więc nie mam zdania ale jak mi zdjęcia nie będą wchodzić to muszę o czymś innym pomyśleć..na razie umniejszam piksele ale to też zajmuje czas...
zmniejszyłam też rozmiar zdjęć w aparacie.zobaczę czy to coś da..
etta32 2014-03-16
Niespotykany przepis:) Tylko czy można jeszcze kupić tradycyjny majonez? Są light, babuni, wujcia, szwagra i inne takie. Pewnie receptury inne. Trzeba się wczytać w etykietki:)
olgad 2014-03-16
:) U nas też są różne, ale głównie, żeby nie było dodatków zioł, sera, grzybów... i tłustość nie mniej, niż 45% :)
wojci52 2014-03-16
Moja Pani zawsze robi tradycyjny, z dużą ilością bakalii - wychodzi ciężki. Twój wygląda na lżejszy, ale chyba nie da się namówić na próbę.
Smacznego!
betaww 2014-03-16
Pięknie mówisz (piszesz) po polsku......U nas to sie nazywa babka majonezowa,......sama taka pieke .....jest pyszna.......
Czy u Was jest teraz wszystko?
pozdrawiam...***