Swojskie kartacze prosto z Podlasia

Swojskie kartacze prosto z Podlasia

Pod zagadkowo brzmiącą nazwą ukrywa się jeden ze skarbów Litwy... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, a na Żmudzi didžkukuliai, to potężnych rozmiarów, owalne kluski z nadzieniem.
Ciasto na cepeliny przygotowuje się z ziemniaków, zazwyczaj łącząc kartofle surowe, starte na tarce, z gotowanymi. Te ostatnie tłucze się na jednolitą masę. Gotowe cepeliny polewamy śmietaną, podsmażoną na maśle cebulą, albo posypujemy skwarkami. Klasyczne nadzienie to surowe, mocno doprawione majerankiem, pieprzem i solą mięso siekane.

dodane na fotoforum:

reni51

reni51 2021-02-21

Ostatnio cepeliny jadłam w Wilnie, dawno temu. Sama nie potrafię zrobić. Wam życzę smacznego.

znajoma

znajoma 2021-02-21

Pozdrawiam cieplutko,życzę super wieczoru i spokojnej nocy............

prince8

prince8 2021-02-21

SUPER ,,,,bardzo smaczne ...miłegooo

mery50

mery50 2021-02-21

Pyszne kartacze, lubię je. Smacznego!

anulkaz

anulkaz 2021-02-21

Uwielbiam, mniam:)

maria10

maria10 2021-02-21

..... też jadłam je na Litwie kilka lat temu i tak bardzo mi zasmakowały, że dopytałam o rodzaj mięsa, które dodaje się do nich i sposób robienia i kilka razy robiłam sama i o dziwo smakowały mi podobnie jak te, które tam jadłam ....właśnie myślałam o nich i chyba jutro je zrobię.... a Ty bardziej zachęciłaś mnie do ich zrobienia.... pozdrawiam gorąco i smaczności życzę:)))))

znajoma

znajoma 2021-02-22

Witam porannym dzień dobry...
miłego dnia... :)))

adam24l

adam24l 2021-02-22

Smacznego.
Miłego poniedziałku.

znajoma

znajoma 2021-02-22

Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczorku...
oraz cieplutkiej nocy z kolorowymi snami..
Dobranoc.;*

vezel

vezel 2021-02-22

Miłego tygodnia,pozdrawiam...supsio :)

awangar

awangar 2021-02-22

Bardzo lubię...są pyszne.

dodaj komentarz

kolejne >