Pod zagadkowo brzmiącą nazwą ukrywa się jeden ze skarbów Litwy... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, a na Żmudzi didžkukuliai, to potężnych rozmiarów, owalne kluski z nadzieniem.
Ciasto na cepeliny przygotowuje się z ziemniaków, zazwyczaj łącząc kartofle surowe, starte na tarce, z gotowanymi. Te ostatnie tłucze się na jednolitą masę. Gotowe cepeliny polewamy śmietaną, podsmażoną na maśle cebulą, albo posypujemy skwarkami. Klasyczne nadzienie to surowe, mocno doprawione majerankiem, pieprzem i solą mięso siekane.
dodane na fotoforum:
reni51 2021-02-21
Ostatnio cepeliny jadłam w Wilnie, dawno temu. Sama nie potrafię zrobić. Wam życzę smacznego.
prince8 2021-02-21
SUPER ,,,,bardzo smaczne ...miłegooo
maria10 2021-02-21
..... też jadłam je na Litwie kilka lat temu i tak bardzo mi zasmakowały, że dopytałam o rodzaj mięsa, które dodaje się do nich i sposób robienia i kilka razy robiłam sama i o dziwo smakowały mi podobnie jak te, które tam jadłam ....właśnie myślałam o nich i chyba jutro je zrobię.... a Ty bardziej zachęciłaś mnie do ich zrobienia.... pozdrawiam gorąco i smaczności życzę:)))))
znajoma 2021-02-22
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczorku...
oraz cieplutkiej nocy z kolorowymi snami..
Dobranoc.;*