pestki pigwowca 1 szklanka
+ 200,ml. wody
+200ml.spirytusu
+200,0 cukru
ugotować syrop ,wystudzić, dodać spirytus i zalać w słoiku pestki pigwowca.
Macerować przez jeden miesiąc.potem przesączyć przez sączek z bibuły, degustować , pychota , tak mówią,jeszcze nie próbowałam,To takie polskie amaretto.
dodatkowo pestki pigwowca , zawierają amigdaline, tz, vit,B17., która to witamina zapobiega odwodnieniu skóry, niweluje podrażnienia ,zaczerwienienia, itd,
dodane na fotoforum:
maria57 2016-11-10
wiadomo, u dobrej gospodyni nic się nie zmarnuje
ciekawa jestem, co z tego będzie i na jaką przypadłość stosować???
lusia74 2016-11-10
A to ciekawe
oldboy 2016-11-11
Dopiero zasadziłem pigwowca w ubiegłym roku. Jeszcze nie ma owoców. Ale może kiedyś się przyda.
Pozdrawiam ;)
PS Dawno temu, w młodości piłem koktajl z amaretto - bardzo mi smakował.
maly52 2016-11-11
Mój mąż zrobił naleweczkę z owoców pigwowca, ta jest bardzo pyszna....pozdrawiam serdecznie...:))