/ciasto proste i smaczne/
Skład:
4 jajka
3/4 szkl. cukru zwykłego
1 szkl mąki pszennej /tortowej/
1 szkl. maku suchego /nie mielimy/
1,5 łyżeczki pdp
150 ml oleju
kilkanaście kropli zapachu migdałowego lub rumowego,
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej,
ok. 4 łyżek bakalii posiekanych np. rodzynki orzechy, migdały, może być czekolada gorzka.
Jajka utrzeć z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników.
Dodać olej i aromat.
Bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej, dodać i delikatnie wymieszać.
Wylać do formy keksowej ok. 30 cm..
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45-50 min., temp. 160 -170 st.C .
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem p.
prince8 2020-04-24
Pięknie, smacznie i ładnie na wypoczynek ... a na ogródku deszczyk by się przydał ,,, miłegooo ze zdrówkiem życzę ...
puszek1 2020-04-26
Super przepis, lubię mak, i na pewno z niego skorzystam, do kawusi idealne ciacho,
(komentarze wyłączone)