keks makowy

keks makowy

/ciasto proste i smaczne/

Skład:
4 jajka
3/4 szkl. cukru zwykłego
1 szkl mąki pszennej /tortowej/
1 szkl. maku suchego /nie mielimy/
1,5 łyżeczki pdp
150 ml oleju
kilkanaście kropli zapachu migdałowego lub rumowego,
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej,
ok. 4 łyżek bakalii posiekanych np. rodzynki orzechy, migdały, może być czekolada gorzka.

Jajka utrzeć z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników.
Dodać olej i aromat.
Bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej, dodać i delikatnie wymieszać.
Wylać do formy keksowej ok. 30 cm..
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45-50 min., temp. 160 -170 st.C .
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem p.

adam24l

adam24l 2020-04-24

Smacznego

maly52

maly52 2020-04-24

Z pewnością pyszny ... piątkowe pozdrowienia ... miłego popołudnia ...:))

prince8

prince8 2020-04-24

Pięknie, smacznie i ładnie na wypoczynek ... a na ogródku deszczyk by się przydał ,,, miłegooo ze zdrówkiem życzę ...

alola11

alola11 2020-04-24

.....Sercem pozdrawiam);...super przepis i smaczny....

davie

davie 2020-04-24

Pamiętam, że kiedyś już piekłam takie
ciasto i smakowało. Pozdrawiam ciepło.

basia04

basia04 2020-04-24

pysznie wygląda :)
miłego wieczorku :)

ewusia

ewusia 2020-04-24

Nie jest trudny do upieczenia, a do tego
smaczny i do kawki w sam raz.

stasia8

stasia8 2020-04-25

Smaczne ciasto...dawno go nie piekłam

puszek1

puszek1 2020-04-26

Super przepis, lubię mak, i na pewno z niego skorzystam, do kawusi idealne ciacho,

marty

marty 2020-04-27

Takie lubię proste i smaczne … mniam !!!

(komentarze wyłączone)