2 szklanki mąki zwykłej, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany, niecała kostka margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 4 żółtka. Wyrabiam ciasto, dzielę na pół, piekę 2 placki 170 stopni ok. 15 min. W środek daję śmietanę 0,5l 36% ubitą z 3 łyżeczkami cukru dodaję pod koniec ubijania żelatynę/3 łyżeczki rozpuszczone we wrzątku/
Na górę karmel/mleko słodzone skondensowane gotuję w puszce 2,5 godz./
Karmel ozdabiam posypką czekoladową
oli74 2009-07-10
Pychotka:)
Bawisz sie w gotowanie mleka ...ja kupuję gotowe juz ugotowane.
Kiedyś byłam świadkiem takiego "wybuchu"puszki....
..siedzimy sobie z kolezanką pijemy kawkę a Ona właśnie gotowała tą puchę ..i nagle...nie masz pojęcia jaki był huk!Pucha wystrzeliła pokrywka wbiła się w sufit a karmel przykleił się do ścian ...MASAKRA.
dOBRZE ,ŻE NIKOGO WTEDY NIE BYŁO W KUCHNI ..OD TEGO CZASU NIE WŁOZYŁAM PUCHY DO GARNKA :)
BUZIAKI ALE SIĘ "NAGADAŁAM ":)
gawrylo 2011-01-08
karmel w tej puszce czy mleko ?
i chyba puszka musi byc otwarta
a nie jak u kolezanki
ja gotuje kermel z mleka i cukru procedura trwa ok 2 godzin
i jak w koncowej fazie sie nie zwarzy to duze szczescie
kasia2 2011-01-10
Nie,nie....
Mleko skondensowane,slodkie gotuje sie w ZAMKNIETEJ puszce,ok. 2 godzin.
Potem troche poczekac,aby przestyglo(najlepiej zalac puszke zimna woda)-otworzyc i..gotowe.
I na pewno nie zwarzone!
lila08 2011-01-10
puszka musi być przykryta wodą i nie wystrzeli...nie ma szans,tak gotuję od lat :)))