Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką

Na ciasto:

2,5 szkl. mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 budyń śmietankowy ( proszek)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szkl. cukru

1 margaryna (250 g )

5 żółtek

2 łyżki gęstej śmietany

Na piankę:

5 białek

szczypta soli

1 op. kisielu cytrynowego

2 łyżki soku z cytryny

0,5 szkl. cukru

Owoce:

Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych)

Płatki migdałów

Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę (ok.20 x 30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec .

W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście.

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek budyniowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki

Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45minut.


Read more: https://ciastko-joli.blogspot.com/#ixzz2RfSM8kKR

krycha2

krycha2 2013-04-27

Dzięki za przepis............przyda się na długi weekend............

danka1

danka1 2013-04-27

Witam i miłego popołudnia sobotniego życzę.

astra40

astra40 2013-04-28

świetny przepis

nowicka

nowicka 2013-04-29

Pięknego i słonecznego dnia oraz wiele radości na cały tydzień życzę

majka50

majka50 2013-04-30

Wiosenne serduszko
dziś Tobie zostawiam
Dziękuję, że jesteś
i miło pozdrawiam.
Niech ten dzień Ci
przyniesie wiele radości,
życzę pięknej aury,
a w sercu miłości..

isia2

isia2 2013-05-07

przypomina mi trochę pleśniaka, zawsze miałam problem żeby mi taka ładna piana wyszła

dodaj komentarz

kolejne >