Ciasto:
4 szklanki mąki
5 żółtek
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
ewentualnie 1 łyżka śmietny
Polewa śmietanowo – cynamonowa:
2 jajka
1,5 szkl śmietany
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczka cynamonu
1 czubata łyzka budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki polewy wymieszać łyżką lub mikserem
śliwki
Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika.
Wyłożyć na nie śliwki i zalać polewą śmietanową. Zapiekać w piekarniku przez 15- 20 minut lub do ścięcia się polewy, zetrzeć odłożone ciasto i piec do zrumienienia wierzchu ok 15 min. Czas pieczenia ok 50 min w 180 stopniach.
dodane na fotoforum: