Babka trójkolorowa

Babka trójkolorowa

1 kostka miękkiego masła
½ szklanki oleju (daję odrobinę mniej niż pół szklanki)
6 jajek
1 niepełna szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
Ponadto:
2 łyżki kakao
1 czerwony kisiel bez cukry ( np. o smaku owoców leśnych)
1/3 szklanki suchego maku
1/3 szklanki wiórek kokosowych

Wykonanie:
Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować do połączenia się składników. Następnie wlać olej zmiksować. Teraz dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, całość oczywiście zmiksować, do połączenia się składników. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać łyżką z całością.
Ciasto podzielić na cztery równe części, w osobnych miseczkach, do każdej z osobna dać odpowiedni dodatek w postaci: kokosu, kakała, kisielu i czekolady, mieszać już łyżką.
Blaszkę keksową o wymiarach (14 x 32), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakałem, z kisielem i na koniec ciasto z makiem. Wziąć nóż i przekroić wzdłuż surowego ciasta, trzymając go pionowo.
Piec w piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

dodane na fotoforum: