Łatwy makowiec

Łatwy makowiec

Przepis wg halinag

składniki:
1,5 szklanki mąki /1 i 1/2/
3/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
2 żółtka

masa makowa

1 puszka masy makowej 850g lub 900g
2 białka
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier,
dodajemy jajka,żółtka , śmietanę i roztopioną margarynę.
Ucieramy gładkie ciasto.
trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia.
Z dwóch białek ubijamy pianę,delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.
Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.
Z odłożonego ciasta łyżką układamy na masie makowej cieniutkie paseczki./one potem się zleją w całość/
Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180,i pieczemy około 1 godziny.
Po upieczeniu dekorujemy polewą lub białym lukrem a można tylko cukrem pudrem

dodane na fotoforum: