zakwas z czerwonych buraków - domowy

zakwas z czerwonych buraków - domowy

Jest wiosna, to wspaniały czas by w naszym orgaźmie zrobić trochę porządku ;) oczyscić i zregenerować, obniżyć poziom cholesterolu :)

Proponuję bardzo dobry kwaśny napój z buraków.

- 1 kg buraków (obrane pokrojone w plastry)
- 2 l. ciepłej wody
- 4 ząbki czosnku
- 1 kromka razowego chleba (ja daję równowatrość samych suchych skórek chleba)

* Buraki włożyć do dużego słoja zalać wodą, na wierzch położyć chleb i czosnek. Przykryć gazą lub lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Jak już będzie kwaśny zlać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce. Pić rozcieńczony pół na pół z wodą.

Uwaga; pozostałe ukwaszone buraki wspaniale nadają się do zrobienia barszczu do którego dodaję jeszcze szklankę soku :).
Można też utrzeć na tarce z grubymi oczkami i zrobić sałatkę, dodając cebulkę/szczypiorek, czosnek, oliwę, syrop klonowy + pieprz i sól do smaku :)

Życzę zdrowia !!!

bilbao

bilbao 2009-04-29

uwielbiam buraki....))))) pozdrawiam

ruda18

ruda18 2009-05-06

(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*) DZIEŃ DOBRY (*)
(¸.•** (¸.•*´¨¨*¨¨`*•.¸)**•.¸)


Tam, gdzie jest nasza niemoc, tam też jest siła.
Tam gdzie jest nasza nędza, tam też jest nasza wielkość. Tam, gdzie jest ciemność, tam także panuje światło...
Jednak tylko wiara może nam o tym powiedzieć
i jedynie nadzieja pozwala nam to usłyszeć.

[ Jean Ladriere ]

ŻYCZĘ MILUTKIEGO DNIA POZDRAWIAM :)

reni50

reni50 2009-05-06

skorzystam z przepisu, dzięki!

dodaj komentarz

kolejne >