Ciasto z dyni i czekolady.

Ciasto z dyni i czekolady.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

3/4 szklanki oleju

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka z lekką górką proszku do pieczenia

2 szklanki startej dyni

40 g czekolady deserowej

Polewa:

80 g masła

5 łyżek cukru

2 łyżki kakao



PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy lub cukier wanilinowy, ubić przy pomocy miksera lub robota kuchennego.

Do ubitej masy z jajek i cukru dodać olej i przez chwilę zmiksować na niskich obrotach miksera.

Mąkę pszenną wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy jajeczno-olejowej i wyrobić na niskich obrotach miksera.

Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Startą dynię dodać do ciasta i wyrobić do połączenia składników.

Czekoladą deserową zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie delikatnie wmieszać do masy.

Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do nagrzanego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.

Ciasto z tartej dyni i czekolady piec przez 45 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.

Polewa – masło przełożyć do garnka, dodać cukier i na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru.

Zdjąć z palnika, wsypać kakao i dokładnie wymieszać ( po dodaniu kakao już nie gotować ).

Polewę przestudzić, a następnie polać chłodne ciasto z tartej dyni i czekolady.