SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka z lekką górką proszku do pieczenia
2 szklanki startej dyni
40 g czekolady deserowej
Polewa:
80 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto – jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy lub cukier wanilinowy, ubić przy pomocy miksera lub robota kuchennego.
Do ubitej masy z jajek i cukru dodać olej i przez chwilę zmiksować na niskich obrotach miksera.
Mąkę pszenną wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy jajeczno-olejowej i wyrobić na niskich obrotach miksera.
Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Startą dynię dodać do ciasta i wyrobić do połączenia składników.
Czekoladą deserową zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie delikatnie wmieszać do masy.
Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do nagrzanego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.
Ciasto z tartej dyni i czekolady piec przez 45 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.
Polewa – masło przełożyć do garnka, dodać cukier i na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru.
Zdjąć z palnika, wsypać kakao i dokładnie wymieszać ( po dodaniu kakao już nie gotować ).
Polewę przestudzić, a następnie polać chłodne ciasto z tartej dyni i czekolady.