[30910574]

ogorecznik...

https://pol-serio24.pl/1718/w_mlodosci_miala_rodzine.html

KARTACZE Z MIĘSEM
Składniki:

1 kg surowych ziemniaków
60 dag ziemniaków ugotowanych
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

50 dag zmielonego ugotowanego mięsa (u mnie to była łopatka)
1-2 cebule
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju

Surowe ziemniaki starłam na drobnych oczkach tarki, odcisnęłam nadmiar soku. Sok zachowałam.
Druga część ziemniaków ugotowanych i wystudzonych przecisnęłam przez praskę.
Do miski dałam ziemniaki surowe i ugotowane, dodałam skrobię ziemniaczaną ze zlanego soku (z ziemniaków).
Wsypałam mąkę, oraz sól i zagniotłam ciasto. Łopatkę ugotowałam w lekko osolonej wodzie, następnie zmieliłam maszynką do mięsa. Na patelni usmażyłam 2 pokrojone w kostkę cebule, część usmażonej cebuli dałam do zmielonego mięsa, posoliłam do smaku, popieprzyłam, dałam gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszałam

Szarlotka. od astra40
30 dag mąki ( 2 szklanki )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru ( 1 szklanka)
10 dag masła
jabłka prażone z cynamonem (1 duży słoik)
cukier waniliowy
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać jajko, cukier i masło.
Wymieszać i pokruszyć w palcach. Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką.
Dno tortownicy wysypać połową kruszonki, docisnąć.
Wyłożyć jabłka z cynamonem, posypać resztą kruszonki.
Piec 40 minut w temp. 200 C.
Polać polewą czekoladową.
Można podawać na gorąco lub poczekać, aż ostygnie.

(komentarze wyłączone)