[30853952]

https://niemodlinzamek.pl/historia/panowie-niemodlina/1935 – 1945 ...


Fryderyk III Leopold Praschma

Friedrich III Leopold Maria Walentin Emanuel Oscar Graf Praschma Freiherr von Bilkau (ur. 12 czerwca 1900, zm. 15 lutego 2000[1]) – Syn Henryka i Marie Landsberg-Velen. Zawarł związek małżeński z Sophie Hohenlohe-Schilingsfürst (1912–1981), córką księcia raciborskiego na Rudach Victora III Augusta . Ostatni właściciel Niemodlina, zarządzał majątkiem do 1945 r., później osiadł w Niemczech, w Kapellen, w pobliżu Moers. Zmarł w 2000 roku.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
od ewaeu
Czas przygotowania: 60 min.
Bardzo proste ciasto....i oczywiście z truskawkami....

Biszkopt z budyniem, truskawkami i malinami ..............Składniki
3 jajka
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
owoce - truskawki, maliny, mango

1 galaretka pastelowa o smaku pinacolada
Sposób przygotowania

1....Biszkopt - białka ubić na sztywna pianę. Utrwalić cukrem. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Mąki i proszek do pieczenia połączyć razem. Delikatnie dodawać do masy miksując na małych obrotach. Tortownicę ( średnicy 26 cm ) wysmarować tłuszczem i napełnić masą. Pieczenie 180 stopni - 25 min.

2... Zrobić budyń wg przepisu i gorący wylać na przestudzony biszkopt.

3...Na wystudzone ciasto ułożyć umyte i osuszone owoce. Mango obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Całość zalać galaretką zrobioną wg przepisu na opakowaniu. Całość pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
od hbabik
SERNIK Z POSYPKĄ

Ciasto:
2 jajka (1 całe +1 żółtko)
11/2 szklanki(30dk) cukru
31/2 szklanki(55dk)mąki
1 kostka masła lub margaryny
3 łyżki mleka lub śmietany
1 mały proszek do pieczenia

Z podanych produktów zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blachy, i po nakłuwać widelcem.
Z drugiej części zrobić posypkę(kruszonkę).Na ciasto wyłożyć ser i na nim układać posypkę. Piec 50-60 min.

SER:
1.25 kg sera(ja mam większe blaszki więc daję troszkę więcej sera))
4 jajka(2 całe+2 żółtka)
11/2 szklanki (30dk) cukru
0.75 litra mleka ( w zależności od sera może być mniej lub więcej mleka,tak żeby ser miał konsystencje śmietany kremówki lub jak ciasto na naleśniki )
1 budyń śmietankowy (lub ½ szklanki mąki ziemniaczanej)
bakalie (rodzynki, migdały…lub owoce,albo nic)

Ubić jajka z cukrem, dodać budyń, ser (jak trzeba to zmielić,ale ja nie miele tylko na koniec blenderem kilka minut ubijam)
Na koniec mleko i bakalie.
Ja to ciasto robię także z owocami i makiem.

(komentarze wyłączone)