[30768968]

foto z 1.11.2015

#
https://magielkuchenny.pl/krysztalek-na-puszystym-biszkopcie,pid,403.html

od oliwkaa
Pasztet bez pieczenia.

U mnie pasztet z kaczki ze śliwką-moj ulubiony !
Pasztet mozna zrobic z każdego mięsa.
Mięso (jakie kto lubi)i boczek pokroic na kawałki,obsmazyć,dusic do miękkości.
Wątróbke ugotować osobno.
Wszystkie mięsa razem zmielić. Dodać 2 łyzki wywaru z miesa,łyzke stopionego masła,łyżeczke musztardy,2 łyżeczkę majonezu,przyprawy w/g gustu,wymieszać i przełożyć do foremki.
Schłodzić

Rogaliki wg siostry Annastazji
Składniki: 1kg mąki; 50 dag margaryny;10 dag drożdzy; 1 proszek do pieczenia; 4 jajka; 1/2 szklanki letniego mleka; 5 łyżek kwaśnej śmietany; 5 łyżek cukru kryształu; 1 łyżeczka soli. WYKONANIE: Drożdzę rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdzę, pozostałe składniki i krótko wyrabiać ciasto. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość rozwałkować. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Piec w temp. 150-160 st. ok. 20-30 min.

(komentarze wyłączone)