[30657190]

29.12,2014

Przepis od Angelinki (adela30)

1 kg łopatki, 1 kg surowego boczku, 1 kg karczku, 5 łyżeczek soli, 3 łyżeczki pieprzu mielonego, duża główka czosnku, ok.0,5 litra wody

Następnym razem dodam jeszcze słoninę :D

Mięso umyć, zmielić na grubych oczkach maszynki (oszczędziłam sobie tego paprania, wybrałam mięsko w sklepie i zmielilii na miejscu). Dodać sól, pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku i wyrabiać stopniowo dolewając wody. Wyrobione mięso nałożyć do słoików (do 3/4 wysokości), dokładnie ubić łyżką.

Pasteryzować: pierwszego dnia ok.2 godziny (słoiki zostawiałam w garnku), na drugi dzień dolałam wody do garnka i ponownie pasteryzowałam ok. 1,5 godziny. Znowu nie wyciągałam słoików.... trzeciego dnia pasteryzowałam ok.40 minut.....( jak sie od razu zuzywa- nie trzeba tak dlugo pasteryzowac)

(komentarze wyłączone)