avokado

avokado

Z lewej jest niedojrzałe,a po prawej ciemnobrązowe takie robi się po 2-3 dniach w temp.pokojowej.Ja kupuje zawsze zielone,twarde nieobgniecione,wtedy spokojnie dojrzewa sobie w domu.Ma wtedy piękny seledynowo-żółty kolor i łatwo jest oddzielić dużą twardą pestkę i łupinę.Osobiście bardzo go lubię dać na kanapke(zamiast masła)z szynką lub krakowską podsuszaną.Jest to też niezbędny składnik do sushi.

dodane na fotoforum:

doris2

doris2 2008-11-14

(*_~) MIŁEGO DNIA (*_~)

niesia

niesia 2008-11-14

pozdrawiam w piątek i przesyłam od siebie dużo uśmiechu i mojego humorku który ostatnio mi bardzo dopisuje... miłego piątku!!!

medii

medii 2008-11-14

witam milutko dopiero wróciłam do domku i od razy mówię nie nie spokojnej tylko niegrzecznej nocki dobranoc :-)))))

doris2

doris2 2008-11-14

##,................,#**#,.,#**#,
.....##.........,,#####...........#
.......##....,#..........#....//.....#
........###*.....#..........((......#
..........'''#................... ....#
..D...........''#......#...............#
.O................''##;........#.....#,
.B.....................#........"##"...#,
.R.....................#....................#,
..A....................#.....#................#,
.....N.................#.....#..................#,
........O..............#.....#....................#,
.............C.........#.....#....................#*,
.....................####..##########.....*

krusz1

krusz1 2008-11-14

Dzięki :)))

elfik4

elfik4 2008-11-14

Oj..ciekawie piszesz o tym owocu Magdziu..
Głupio się przyznać...ale mało go znam...
Miłej i spokojnej nocki Ci życzę..

balisto

balisto 2008-11-14

a u nas je sie na tzw "otwarcie" przed daniem glownym, ze sosem zrobionym z musztarda, octem, sola pieprzem i oliwa, uciera sie az stanie sie z tego ucieru krem, ktory wlewa sie w miejsce duzej pestki, ktora mozna wsadzic do ziemi i urosnie maly adwokat
smacznego

teresa45

teresa45 2008-11-14

Co doświadczenie - to doświadczenie. Ja tego nie wiedziałam. Dzięki Madziu :))
Dracena kwitnie mi już 2-gi raz w tym roku - sama jestem zaskoczona :))

dana057

dana057 2008-11-15

ja kiedys kupilam to cudo, dodalam do salaty, ale paskudnie smakowalo;-)) teraz juz wiem dlaczego, bylo niedojrzale..
natomiast paste, o ktorej pisze Balisto, mozna porobowac w restauracjach japonskich lub chinskich... bardzo ostra przystawka do miesa

dodaj komentarz

kolejne >