Zapraszam na małe co nie co:)

Zapraszam na małe co nie co:)

Malinowa chmurka
Kruche ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny palma
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/3szklanki cukru pudru
Zagnieść ciasto ,rozwałkować i upiec na złoty kolor
Warstwa śmietanowa:
2 szklanki śmietany roślinnej
1 szklanka śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczkę wanilli
żelatynę zalać odrobiną wody zimnej by napęczniała po czym dolać wrzątku do 1/2 szklanki i rozrobić.
obydwie śmietany ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę wyłożyć na wystudzony kruchy spód.
Warstwa malinowa:
3 galaretki malinowe rozrobić w 3,5szklanki wrzątku zostawić do wystudzenia
na masie śmietanowej rozłożyć 500 g malin(mogą być mrożone)i zalać galaretką
warstwa śmietanowa:
1 szklanka śmietany roślinnej
1/2 szklnki śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozrobić w odrobinie wrzątku
śmietany ubić z cukrem pudrem,dodać żelatynę wyłożyć ubitą śmietanę na zgęstniałą galaretkę
Beza ;
4-5 białek
200 g cukru
2 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
40 g płatków migdałowych
Białka ubić ,dodać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną,wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,posypac platkami migdałowymi,piec około 50 minut w temperaturze 140 stopni.
Wystudzoną bezę ułożyć na masie śmietanowej,schlodzić ciasto w lodówce.

dodane na fotoforum:

zoja54

zoja54 2018-01-31

Bardzo lubię to ciasto, pycha:)

dodaj komentarz

kolejne >