Chińska śliwka
Podłużne, owalne pestkowce, podobne kształtem do maliny lub truskawki, zebrane w grona. Brązowo-czerwona, stwardniała skórka ze stożkowatymi wyrostkami otacza kremową, jadalną osnówkę. Wewnątrz niej znajduje się podłużne nasienie. Owoc zawiera dużo witaminy C - 50mg witaminy C na 100 gramów owocu. Owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi z nich kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Najlepiej jednak smakuje na surowo. Można go dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami.
kulka18 2010-02-28
Milego niedzielnego popołudnia i wieczoru zycze... pozdrawiam:))))
ellka49 2010-02-28
Egzotyczna nazwa i wygląd..nie wiem jak smakuje ale jeśli tak jak wygląda to chyba smaczny owoc
kirena 2010-02-28
Witam Wiesiu! miłego wieczoru życzę...u mnie pochmurno i wieje okropny wiatr.Takiego owocu jeszcze nie próbowałam:)
trawka 2010-02-28
tylko mówię dziś dobranoc i lecę dalej....miałam dość napięty program w ten weekend...jutro też do wieczora w pracy będę...papatki.......