Składniki
* jagody 1 kg
* mąka do obsypania owoców 4 łyżki
ciasto drożdżowe
* mleko 1 szklanka
* masło 2 łyżki
* żółtko 2 szt.
* drożdże 20 dag
* mąka pszenna 350 gram
* cukier 2 łyżki
* sól 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Przygotowujemy ciasto drożdżowe:
W ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki mieszamy drożdże. Pozostawiamy na jakiś czas. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, pozostałą mąkę, sól, rozpuszczone masło. Wyrabiamy przez chwilę. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy pampuchy z jagodami:
Jagody obsypujemy mąką, aby się nie posklejały. Ciasto dzielimy na kawałki i wyrabiamy przez chwilę. Wałkujemy je na grubość 1 cm, wycinamy szklanką krążki. Jagody układamy na cieście, zwijamy. Pampuchy gotujemy na parze przez 8 minut. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
dodane na fotoforum: