Kolejna dedykacja dla Dobruni z cyklu "niedzielne śniadanko" ;-)))
I podnosze dodatkowy temat!
Ile minut gotujecie jajko na miękko? (prosze o podanie miejscowości lub szerokości geograficznej!)
dodane na fotoforum:
domelos 2009-01-20
ale jaja :D !!!!!!!!!!!!!!!!! :D
cypryjka 2009-01-20
dzien dobry :) czy aby na pewno na miekko? nie ma nic gorszego jak oblupac jajko na miekko ktore okazuje sie twarde..... i odwrotnie ;)))))))
jairena 2009-01-20
Tylko jak z tymi jajami jest, że im dłużej gotuję, tym bardziej twarde?:)
jairena 2009-01-20
Przemyśl to Milko:)
cypryjka 2009-01-20
to mnie zaskoczylas teraz........................... naprawde......... moze to ma tez do czynienia z temperatura? no ale chyba w domu gotowala............ ja gotuje 2.5 minuty od zagotowania jak wkladam do zimnej wody, czyli tak samo jak to robilam w polsce.... ciekawe, musze sie zapytac kogo dlaczego tak inaczej w szwecji
milko 2009-01-20
Jairena! co tu dużo mysleć?! Białko sie ścina i tyle ;-) Tak jak z pniem! Im dłużej się go ścina tym bardziej jest ścięty! ;-)))))
mlord 2009-01-20
Jak jedno jajko na miękko gotuje się 3 minuty, to dwa - 6! Normalka
jairena 2009-01-20
Poznań nigdy za dużo:)
Ot, Przemyśl_nie wyjasniono ścięcia :)))
eliza1 2009-01-20
Uśmiech to jest fajna sprawa
Lekarstwo na smutek , humoru poprawa.
Pozdrawiammm..;))))
jairena 2009-01-20
Nie mogę:) Bo to już Zakopane:)
henry 2009-01-20
Hej MIlko.... ;)))
MOja kuchnia bedzie w stosownej chwili... :))))
a co do jajka nie. wiem,, bo gotuję wylącznie na półtwardo zględnie twardo,, nie cierpię lejącego się białka!!!!
jazkra 2009-01-20
Nie wiem , czy można być zgrabnym bez ręki lub nogi ....ale cała nadzieja w protezach .....-)))
iwonas 2009-01-20
3 minuty do wrzatku
5 minut do wody o temperaturze pokojowej
polecam druga wersje wygodniejsza ;-)
Monachium
co ja tu wypisuje - od 2 lat jajek nie gotowalam - ostatnio te parametry obowiazywalay w Warszawie, na Saskiej Kepie
Milko, pamietaj o czynniku - efektu cieplarnianego, z kazdym rokiem parametry nalezy weryfikowac!!!!!!!
omena53 2009-01-20
Są różne teorie na gotowanie jajek.....pewna pani opowiadała,że gotowała tak długo aż wody zabrakło w garnku, a jajka nadal były twarde......fakt autentyczny....Czyli gotujemy na wyczucie...:)
ogonem 2009-01-20
Nie zjem jajek na miękko bez chleba z dżemem!
Ale o tym chyba już kiedyś rozmawiałyśmy ;-)))
(dziękuję za przemiłe słowa, Milko :-))))
dobrunia 2009-01-21
hmmm, jajeczka....mniam.... już mi nikt nie gotuje..... buuuu:(
dziękuję Ci siostrzyczko:))))))
halinax 2009-01-21
jak długo by nie gotować skorupki zawsze będą twarde..;)
ps. na zdjęciu u mnie jest rodzina czarnych łabędzi, tato nie wszedł w kadr;)
halinax 2009-01-21
z czasem sie upodobniają do rodziców, ale dość długo są popielate i mają czarne dzioby
strus 2009-01-21
2 godziny jak szeroko gaz nie płynie w mojej miejscowości!
mariopl 2009-01-22
czasami wystarczy na sniadanie:)
obiekt 2009-11-04
z jajami to różnie, ja im czasu nie licze.... hehe :)))