Karpatka czekoladowa

Karpatka czekoladowa

Lubicie Karpatkę? Ja bardzo, ale dziś przedstawiam Wam wersję czekoladową, masa również czekoladowa na bazie nutelli.. Prawdziwa bomba kaloryczna...

ciasto (na blachę 23 x 38 cm):
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny (125 dag)
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżki kakao
Krem;
2łyżki mąki kartoflanej
2łyzki mąki pszennej
2szkl.mleka
3zółtka
4łyzki cukru
masło lub Palma
4łyzki nutelli
W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sól i kakao. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka.Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temperaturze 200 stopni 15-20 minut.
Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń. Na koniec dodać stopniowo po łyżce nutelle. Placki przełożyć kremem.Dowolnie udekorować.U mnie rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej i polane ciasto.Smacznego

prince8

prince8 2020-04-25

CUDNIE u Ciebie SŁODKO - pysznie ,,, Witam,,, czy chłodno, czy deszcz, czy Słonko dziś jest ,,, Zdrówko pozwoli cieszyć się kolejnym dniem naszego szczęścia ... miłegooo

anad60

anad60 2020-04-26

Wygląda obłędnie....daj daj daj nie odmawiaj daj....( przepis )

adam24l

adam24l 2020-04-27

Gdyby tylko dałoby się skosztować...
Miłego poniedziałku.

ualinki

ualinki 2020-04-27

Lubię ...i kawka ... milusia

dodaj komentarz

kolejne >