Ciasto szpinakowe z masą z serków danio i ananasami.

Ciasto szpinakowe z masą z serków danio i ananasami.

Składniki na ciasto :

450g szpinaku mrożonego (brykiet)
2 szkl.mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl.oleju
1 szkl.cukru (dawałam niepełną)
1 cukier waniliowy
4 duże jaja

Szpinak rozmrozić,odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować.Białka ubić,dodać cukier i cukier waniliowy,żółtka-dokładnie zmiksować.Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem,mieszając delikatnie łyżką.Na koniec dodajemy szpinak.Mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp.170-180 C około 1 godziny.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Masa;
2 śnieżki
2szkl.mleka (zimne)
3 serki homo danio
3galaretki cytrynowe .

Na wierzch kroimy ananasy z puszki i zalewamy galaretką pomarańczową.