1 kg kalafiora
1 marchewka
1 cebula
2/3 szklanki białego octu winnego 6%
2 1/2 łyżki cukru
liście laurowe
ziarna białej gorczycy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżki soli
Kalafiory umyć, osączyć i podzielić na mniejsze różyczki,obgotować około 5min w lekko osolonej wodzie.Marchewke pokroić w na kawałki,cebule pokroić w krązki.Do umytych wcześniej i wysuszonych słoików włożyć ziarna pieprzu, ziela angielskiego, po jednym liściu laurowym, łyżeczce ziaren gorczycy,krążek cebuli,kawałek marchewki.Włożyć zblanszowany kalafior.Zagotować 2 szkl.wody z cukrem i solą, wymieszać z octem i zalać warzywa, znajdujące się w słoikach. Zamknąć słoiki i wstawić do garnka z ciepłą wodą. Pasteryzować 20 minut. Po czym odstawić do wystygnięcia.
isia2 2011-07-12
o jakie ciekawy rpzepis , nawet kalafiora do słoika na zimę można zabrać po domowemu