5 kg ogórków
2 łyżki soli
Zalewa:
1/2kg. cukru
0,5 litra octu
1,5 szklanki wody
przyprawy na jeden słoiczek (wielkość ok.500g):
15 rodzynek
10 ziarenek pieprzu
ząbek czosnku
koper-nasionka
Ogórki obrać,pokroić wzdłuz na cwiartki,wykroic nasiona nasolic odstawić na 2godz.po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody.Składniki zalewy zagotować.Do słoików powkładać przyprawy i upychać dośc ciasno ogórki,zalać zalewą zamknąc słoiczki,pasteryzować 10min.Ogóreczki są pyszne(.Można dać wiecej cukru jak kto woli)
stasia8 2011-07-03
Z taką nazwą się jeszcze nie spotkałam...ciekawe jak smakują...
Pozdrawiam...miłej niedzieli:)
bea01 2011-07-03
Jeszcze o takich nie słyszałam, na pewno smaczne:))
Poproszę o przepis:)
damek34 2011-07-08
spróbuję zrobić.szczególnie dla rodzynek,pestek mi trochę szkoda,dodam parę ziarnek gorczycy,jak eksperymentować to śmiało,a co do nazwy ? watykańskie to jeszcze nie papieskie.....skonsultuje ze znajomymi Włochami !