jeszcze ciepły a już nadkrojony pychotka. Chleb ze sklepu się nie umywa... Zapraszam na sniadanko-;)))oto przepis na chlebek;
około 1 szklanka zakwasu chlebowego żytniego, 3 szklanki wody 3 łyżeczki soli, 1,5 kg mąki pszennej, 10 dkg drożdzy. Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami, dodać częśc mąki i dobrze wymieszać,można dodać 10 deko słonecznika lub jakich kolwiek ziaren, wsypac resztę mąki i wyrabjac aż zacznie odchodzić od ręki.podzielić na części i powkładać do foremek tak by ciasta było około p3/4 wysokości blachy i odstawic do wyrośnięcia. Piec nagrzac do 220stopni. Gdy chleby wyrosną, posmarować je wodą na wierzchu, można posypać makiem lub słonecznikiem( wedle uznania) i piec od40-60 minut w zależności od wielkości blachy.Z tego przepisu wychodzą 2 małe prostokątne i 1 większy lub 2 duże. Warto spróbowac bo są naprawde pycha. Pozdrawiamwszystkich i dziękuję za miłe słowa...
dodane na fotoforum: