makowiec zatapiany

makowiec zatapiany

Przepis mojej babci Natalji.
Ciasto; 3/4 kostki masła,3 łyżki oleju,1/2 szklanki mąki,1/4 szkl. mąki ziemiaczanej,3 jaja, 1 łyżka proszku do pieczenia , 1 łyżka octu, olejek migdałowy
mak;
0,5 kg maku, 1/2 kostki masła, 3 jaja, 2/3 szkl cukru, olejek migdałowy, bakalie według uznania.
wykonanie; Mak sparzyć i pzemielić dwa razy przez maszynkę. żółtka utrzeć z cukrem i rozpuszczonym chłodnym masłem, stopniowo dodawac zmielony mak następnie ubić białka i delikatnie wymieszać z masą dodać bakalie i olejek. Ciasto; masło, żółtka i cukier utrzec na puch dodać mąkę z proszkiem, wymieszac następnie olej i aromat. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem, na koniec dodać ocet , wymieszać.Na prostokątnej formie wykładamy ciasto a na nie mase makową , pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
NIEZAPOMNIANY SMAK DZIECIŃSTWA

dodane na fotoforum:

rusika

rusika 2009-06-08

Przyjeżdżam na kawę :)))))

milcia2

milcia2 2009-06-09

zapraszam

lanta21

lanta21 2019-03-07

super

lanta21

lanta21 2019-03-20

smaczny

dodaj komentarz

kolejne >