Ciasto styropian

Ciasto styropian

Mój debiut, wszyscy już chyba piekli to ciasto i piekłam i ja :)


Ciasto
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki miękkiej margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 l gęstej śmietany 18 %
3/4 szklanki cukru
2 małe budynie śmietankowe lub jeden duży
4 ubite białka
cukier wanilinowy
szczypta soli do białek

Dodatkowo:

pół słoiczka dżemu np. czarna porzeczka


Z mąki, cukru, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół i włożyć do zamrażalnika, żeby się oziębiło ( będzie łatwiej tarkować ).
Ubić białka ze szczyptą soli. Zmiksować śmietanę z cukrem, budyniem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć do śmietany ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, połową kruchego ciasta wylepić dno, następnie wyłożyć na ciasto dżem i wlać na to masę ze śmietaną.
Drugą połowę ciasta kruchego starkować na górę.
Piec w temp. 175-180° C przez około godzinę.

icioo

icioo 2013-12-07

wygląda ciekawie:)

irena62

irena62 2013-12-12

oj nie wszyscy bo ja nie ..:)

dodaj komentarz

kolejne >