Czekoladowe popękane ciasteczka (chocolate crinkles)

Czekoladowe popękane ciasteczka (chocolate crinkles)

Składniki (na ok. 20 ciasteczek):


200 g gorzkiej czekolady
60 g masła
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru pudru

Czekoladę roztapiamy razem z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Jajka ubijamy razem z cukrem aż masa będzie puszysta. Wlewamy partiami roztopioną czekoladę z masłem i łączymy całość delikatnie łyżką. Na koniec wsypujemy suche składniki - mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny. Po upłynięciu wskazanego czasu, formujemy z ciasta kulki. Wkładamy je następnie jeszcze na ok. 15 minut do lodówki (ciasto ociepli się przez ciepło naszych dłoni, a musi być zimne). Potem każdą kulkę obtaczamy obficie w cukrze pudrze. Przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 10-12 minut w temp. 170 stopni. Ciasteczka zaraz po wyciągnięciu są miękkie. Delikatnie twardnieją dopiero po kilku minutach. Studzimy je na kratce. Gotowe! :)

Co istotne, ciasteczka długo utrzymują świeżość i ciągle są miękkie, nie twardnieją po czasie :)

dodane na fotoforum:

anad60

anad60 2015-03-21

U Ciebie zawsze pięknie i smacznie podane :))

alkaa

alkaa 2015-03-21

Pysznie wyglądają...

anad60

anad60 2015-03-21

re; u mnie jest to samo, jedzą i tylko wzdychają
ech jakie one dobre !!!

danutaw

danutaw 2015-03-22

..super są te ciasteczka...!

astra40

astra40 2015-03-22

pyszne:)

tenia45

tenia45 2015-03-22

Jak zawsze...pieknie podane...

florian

florian 2015-04-03

dziekuje bardzo i pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >