OWOC KAKI
Owocem są żółtoczerwone przypominające pomidor, posiadające cztery listki kielichowe po spodniej stronie. Miąższ jest słabo aromatyczny galaretowaty, bardzo słodki.
Spożywa się na surowo (ich smak jest określany jako "pomiędzy morelą i pomidorem", gotowane, kandyzowane, przerobione na dżemy, galaretki, czy lody
Odmiany persymony można podzielić na dwie grupy: jedna grupa zawiera dużo taniny (garbnik, o właściwościach ściagających) zanikającej dopiero po osiągnięciu dojrzałości przez owoc - dlatego przed dojrzeniem owoc jest bardzo cierpki. Preferowane są więc odmiany bez tych właściwości. W miąższu cierpkich owoców znajduje się 8 pestek. Druga grupa nie zawiera taniny i nie posiada pestek. Owoce najlepszych odmian nie dają się przechowywać.
dodane na fotoforum:
malgo91 2009-01-12
Owoce Szarona ??
malgo91 2009-01-12
Owoce Szarona to „wygodniejsze” warianty owocu kaki wyhodowane w Izraelu....znalazłam to w wyszukiwarce . Pozdrawiam Marku i dobrej nocki Ci życzę :))
malgo91 2009-01-12
Bardzo się Cieszę :)))) pozdrawiam cieplutko i dobrej nocki Ci życzę Marku :))
malgo91 2009-01-13
Kwiatki poprosze :)))
gemaf 2009-01-13
Inna nazwa kaki...hurma,owoc ten jadlam pierwszy raz dawno temu w Taszkiencie....dla informacji ,zeby go zjesc musi byc bardzo dojrzaly,wtedy smakuje najlepiej.......Twoj opis rewelacja...u mnie wisza na drzewie.Pozdrawiam serdecznie i milego dnia zycze:)))
(komentarze wyłączone)