Na pierwszy rzut oka kozia broda wyglądem przypomina morską gąbkę lub kalafior, tylko w innym kolorze.
Kształt to najbardziej charakterystyczna cecha tego grzyba, bo trzeba przyznać, że jest on dość nietypowy. W przypadku koziej brody jest on bowiem nieregularnie kolisty z mocno pofałdowanymi płatkami, które zakończone są na brzegach ząbkami.
Nie ma tu klasycznego kapelusza osadzonego na trzonie. Owocnik może przyjmować kolor biały, kremowy lub nawet żółtobrązowy.
Miąższ jest biały, sprężysty i ma orzechowy zapach z nutką anyżu. Trzon natomiast jest słabo widoczny, bo niemal w całości osadzony w glebie.
Co ciekawe, największe okazy mogą ważyć nawet ok. 7 kilogramów! Trzeba przyznać, że jeśli przyszłoby nam wymienić gatunki grzybów jedyne w swoim rodzaju, to byłaby to z pewnością kozia broda.
Z czym można pomylić tego grzyba?
Wydaje się, że próżno szukać podobnego w przyrodzie. Kozia broda występuje w lasach iglastych i mieszanych, od lipca do listopada.
Zazwyczaj bytuje u podstawy pnia drzew, takich jak sosna czy świerk, przez co klasyfikuje się ją jako pasożyta.
Ale dobrze przyrządzona-pozostawia smak na długo.
Polecam!
Copyright 2244 @ maska33.