Większość ludzi myśląc o potrawach gotowanych na parze widzi właśnie warzywa gotowane na parze i bardzo słusznie, bo to bodaj najlepszy sposób obróbki termicznej warzyw. Dzięki parze zachowują one pełnię smaku i są po prostu rewelacyjne!
Praktycznie większość warzyw można gotować w parowarach. Jednak ja osobiście najczęściej gotuje w ten sposób: marchewkę – oczywiście świeżą, kalafiora, brokuła,brukselkę, fasolkę szparagową, zieloną fasolkę i uwaga… rzadziej pieczarki.
Nic jednak złego w tym że w środku zimy użyjemy mrożonek, chociaż smak nie będzie taki doskonały jak w przypadku świeżych.
Do dobrych do gotowania na parze warzyw można zaliczyć również ziemniaki.
Jak widać zawsze mam sporo zamrożonego kopru,którego nie oszczędzam i jak zawsze tuż przed podaniem do stołu kropię oliwką z ryżu.
Z masełkiem równie pyszne;-)
Smacznego!
https://youtu.be/UQn-7GCh2r0
❄️ 6047 / ☠ 453
Copyright 1980 @ maska33
czes59 2021-05-07
Smakowicie wygląda! Lubie do tego gotować na parze, pstrąga. W pobliżu można zakupić świeżo złapane.
henry 2021-05-07
chyba w końcu zacznę tak gotować... bo lubię tak ugotowane warzywa.. jak miałam dietę po szpitalu musiałam takie jeść..stąd uraz...ale i to przechodzi...
halka 2021-05-08
Takie gotowanie pozwala na zachowanie naturalnego smaku, aromatu i barw danych warzyw.Twoje danie apetycznie wygląda.