GULASZ Z CHORIZO I SOJĄ

GULASZ Z CHORIZO I SOJĄ

Chorizo to rodzaj pysznej, pikantnej kiełbaski hiszpańskiej. Dzisiaj przygotowałam z chorizo gulasz wieprzowy z dodatkiem soi, papryki, pomidorów i czosnku, na sposób hiszpański. Wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i taki jak lubią moi goście. Podałam go z ciemnym pieczywem.

SKŁADNIKI :
500 g mięsa wieprzowego, chudego
2 łyżki mąki pszennej
150 g chorizo
1 czerwona papryka
1 marchew i pietruszka
1 puszka pomidorów 400 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
400 g ugotowanej na miękko soczewicy lub ciecierzycy z puszki
2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
słodka i pikantna papryka w proszku
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oliwy
500 ml bulionu
natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Mięso kroimy, oprószamy mąką i podpiekamy na oleju w wysokiej patelni. Dodajemy pokrojony czosnek, cebulę oraz chorizo, liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy 20 minut.
Warzywa kroimy w kostkę a chorizo w talarki, wszystko przekładamy do gulaszu wraz z pomidorami, mieszamy i dalej dusimy.
Gulasz doprawiamy do smaku przyprawami, dokładamy przecier pomidorowy i wsypujemy soję.
Kiedy płyny znacznie odparują a gulasz jest już dobrze doprawiony, zakręcamy gaz.
Posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.