makaron po tajsku smażony z piersią z kurczaka i warzywami;)

makaron po tajsku smażony z piersią z kurczaka i warzywami;)

250 g makaronu spagetti
2 łyżki oleju słonecznikowego
2–4 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 mała cebula, drobno posiekana
1 czerwona lub zielona tajska papryczka chili, drobno posiekana
350 g filetów z kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki
warzywa na patelnie
2 jajka, roztrzepane
200 g kiełków fasoli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
pokruszone suszone płatki chili
1 pęczek szczypiorku, posiekanego

Sposób przygotowania
makaron ugotowac z przepisem na opakowaniu. Starannie odcedzić i odstawić.
Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni. Kiedy będzie bardzo gorący, wrzucić wyciśnięty czosnek, cebulę i chili. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Dodać kawałki kurczaka i smażyć przez 2 minuty, aż przyrumienią się lekko.
Zsunąć mięso na bok woka, by zrobić miejsce na jajka. Wlać jajka i delikatnie mieszać, aż lekko się zetną. Wrzucić odcedzony makaron i 3 łyżki wody. Dodać kiełki fasoli, sos sojowy, Mieszać z makaronem, mięsem i jajkami przez 2 minuty.
Zdjąć wok z ognia. Doprawić czarnym pieprzem, lub sosem sojowym. Można też dodać pokruszone suszone płatki chili. Nałożyć na podgrzany półmisek i udekorować szczypiorkiem oraz orzeszkami ziemnymi. Podawać danie od razu.
Idealnie ugotowany makaron?