Risotto z rybą

Risotto z rybą

Składniki

ryż długoziarnisty, 25 dag
por, 1
koperek, kilka listków
cebula, 1
czosnek, 2 ząbki
masło, 2 łyżki
dowolna ryba, 0,5 kg
cytryna, 1
sól, pieprz, do smaku
czerwony pieprz, kilka ziarenek
starty parmezan, 4 łyżki

Przygotowanie

Pora oczyścić i pokroić w słupki. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Filety z ryby oczyścić i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
W rondlu na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, czosnek i por, dodać ryż i prażyć ok. 1 minuty, zalać 0,5 l wody, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu ok. 25 min.
Na ok. 5-8 minut przed końcem gotowania włożyć do ryżu rybę, ostrożnie wymieszać i gotować do końca. Danie podawać udekorowane cytryną i koperkiem.