Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilkę, aby puściły sok. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką. Ziemniaki odciskamy w dłoniach i dodajemy do cukinii, wodę z ziemniaków wylewamy, dodajemy tylko skrobię, która osadziła się na dnie. Dodajemy jajko, mąkę, mieszamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy placki z dwóch stron na rumiano.
Ja podałam dzisiaj placki z sosami firmy Develey - czosnkowym i tysiąca wysp. Placki wyszły pyszne.
Smacznego :-)
ki32liy 2017-04-20
Bardzo lubię placki ziemniaczane, moja teściowa robi tak: ziemniaki, jajka, czosnek, cebula, majeranek, sól, mąka. W sumie to z cukinią jeszcze nie jedliśmy, pewnie bardzo smaczne :)