MAZUREK ORZECHOWY NA WAFLACH

MAZUREK ORZECHOWY NA WAFLACH

Składniki:
Masa orzechowa:
250 g herbatników typu petitki
150 g cukru pudru
150 g masła irlandzkiego Mlekoma
3 jajka
150 g orzechów laskowych
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
70 ml rumu
szczypta soli
andruty
Polewa:
125 ml wody
200 g cukru
75 g kakao
125 g śmietany kremówki 30%
10 g żelatyny
Przygotowanie:
Masa orzechowa:
Orzechy i herbatniki zmielić blenderem i wymieszać. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i całość ubijać aż masa będzie sztywna tak jak na biszkopt.
Masło utrzeć do białości i ucierając małym strumieniem wlewać masę jajeczną. Wsypać zmielone herbatniki, orzechy. Wlać ekstrakt waniliowy, rum i wymieszać.
Dno formy o wymiarach 28*24 cm wyłożyć andrutami. Andruty zwilżyć lekko rumem by zmiękły. Wyłożyć masę orzechową i wyrównać na całej powierzchni. Znowu przykryć andrutami delikatnie dociskając do masy i zwilżyć rumem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień przygotowujemy polewę.
Polewa:
Do rondelka wlać śmietanę, wodę dodać cukier, kakao i mieszając podgrzewać na lekkim ogniu. Gdy składniki się połączą i będą gorące wsypać żelatynę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i odłożyć do przestudzenia. Gdy polewa wystygnie i zacznie tężeć rozsmarować po całej powierzchni andrutów.
Udekorować orzechami, rodzynkami lub według własnych inspiracji.

beti60

beti60 2017-04-15

Smacznego jajka, Świąt jak z bajki
I niech Wam zając przyniesie podarki.
Pięknej święconki, udanych wypieków,
Żeby ten czas był najmilszy na świecie.
I taka tradycja jest w tym kraju,
Żeby w śmigusa Was zmoczyć miało.
Serdeczne życzenia przesyła.

dodaj komentarz

kolejne >