Kurczak Handi

Kurczak Handi

Składniki

kurczak (piersi lub podudzia bez kości), 500g
cebula, 4 szt
bakłazan, 1 szt
imbir (starty), 1 łyzka
czosnek (starty), 4 zabki
przecier pomidorowy, 2 łyzki
Sok pomaranczowy, 4 łyzki
ziele angielskie mielone, 1 łyzka
kumin mielony, 1 łyzka
pieprz czarny, 1 łyzka
curry, 1 łyzka
cynamon, 1 łyzeczka
chilli w proszku, w/g uznania (ja lubie pikantne potrawy wiec dodalam 1 łyzke)
sol, do smaku
swieza kolenra, do podania
olej, 3 łyzki
bulion, 2 szklanki

Przygotowanie

Kurczaka pokroic w kostke i zamarynowac w soku pomaranczowym, imbirze i soli. Odstawic na ok 1h.
Cebule pokroic w drobna kostke i zezlocic na oleju, nastepnie dodac wszysthie przyprawy i smazyc jeszcze ok 2 minuty, dodac kurczaka wraz z marynata, przecier pomidorowy oraz bulion. Przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu ok 30 min.
Po tym czasie dodac baklazana pokrojonego w kostke i dusic jeszcze ok 15 min, nastepnie dodac starty czosnek , zamieszac, zdjac naczynie z ognia i zostawic na ok 10 min pod pokrywka. Gotowe.
Podawac z ryzem lub chlebkiem pitta.